Нацбанк дає оптимістичні прогнози. Але ситуація гірша

НБУ має наважитись на перегляд самих парадигм нагляду та привязки нормативів й регуляцій суто до капіталу

Перечитав уважно звіт про фінансову стабільність Нацбанка – це ключовий документ НБУ. Як на мене, це зараз єдина публікація, що офіційна, що аналітична, яка дає більш-менш повну картину по тому, що коїться з економікою, тож дуже рекомендую – принаймні, саммарі зрозуміле не тільки профільним економістам, але й усім, хто цікавиться.

Таки, на мою думку, оцінка втрат на рівні 20% кредитного портфеля – дуже оптимістична оцінка. Навіть на цифрах, наданих в звіті, імхо, видно, що ситуація гірша. Вже зараз гірша, а все тільки почалося. При цьому НБУ каже, що більшість банків з перших 20 – увага до формулювань: не всі, а "більшість" – здатні витримати втрату до 24.5% кредитного портфеля. Що не набагато перевищує ті самі вкрай оптимістичні 20%.

Та кредитний портфель – це ще не всі втрати, можливо, навіть не основні

Та кредитний портфель – це ще не всі втрати, можливо, навіть не основні. Ще є ризик застави (висловлюючись мудрьоними термінами, зростання рівня LGD, висловлюючись простими словами – забезпечення за кредитами сильно знецінилося, а багато де не коштує зовсім нічого). Це взагалі окрема тема, дуже велика за часом аналізу та дуже чутлива до припущень, НБУ це не стрес-тестував, бо й то зараз не протестуєш – дуже працеємний процес, треба багато часу та багато людей. НБУ і так зробив купу корисної роботи із тим реверсивним стрес-тестом та оцінком спроможності банків поглинати збитки.

Веду до того, що 20% втрат кредитного портфеля – це оптимізм. І нинішня оцінка збитків, точніше, оцінка спроможності банків поглинати збитки, ще не враховує знецінення забезпечення, яке саме собою може скласти більш значні суми.

Або ще простіше – капітала в банків, який був до початку повномасштабної агресії, не вистачить.

Це ще не значить, що будуть масові банкрутства банків. Думаю, саме навпаки

Це ще не значить, що будуть масові банкрутства банків. Думаю, саме навпаки. Буде перегляд підходів до роботи з банками, перегляд регуляцій, можливо, якщо НБУ наважиться, перегляд, хоча б тимчасовий, самих парадигм нагляду та привязки нормативів та регуляцій суто до капіталу.

Світової практики на цю тему, боюся, знайти не вдасться. Традиційні рекомендації та той підхід, який ми використовували на кризі 2014-2015 років – "дати банкам перехідний період, під час якого вони мають право частково порушувати нормативи, якщо виконують програми декапіталізації/реструктуризації" – думаю, не спрацює. Занадто глибока криза, занадто висока невизначеність.

Доведеться робити learning by doing.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі