"Слуги народу" підставляють Україну під міжнародний скандал

Законопроєкт Третьякової №5371 де-факто позбавляє трудових прав більше ніж 70% працівників

Нещодавно Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) та Європейська конфедерація профспілок (ЄКП) звернулися з листом до очільників України з вимогою зняти з розгляду скандальний законопроєкт Галини Третьякової №5371 як такий, що суперечить ратифікованим Україною конвенціям Міжнародної організації праці (МОП), Угоді про асоціацію з ЄС та європейському законодавству.

12 травня Третьякова і Ко, прикриваючись нібито спрощенням життя малому і середньому бізнесу та війною, протягнули в першому читанні законопроєкт №5371, що суттєво обмежує трудові права людей праці.

Законопроєктом №5371 фактично скасовується обов'язковість норм трудового права для всіх, хто працює на приватних підприємствах менше ніж з 250 співробітниками

Законопроєктом №5371 фактично скасовується обов'язковість норм трудового права для всіх, хто працює на приватних підприємствах менше ніж з 250 співробітниками, тобто законопроєкт Третьякової де-факто позбавляє трудових прав більше ніж 70% працівників. І це не лише на час воєнного стану, це назавжди!

Проєктом закону №5371 передбачається:

- спрощення звільнень — для звільнення найманих працівників не буде потрібно жодних причин;

- знищення профспілкового імунітету — для звільнення та надурочних робіт не потрібна згода профспілки;

- ліквідація 40-годинного робочого тижня — може допускатися робота будь-якої тривалості;

- легалізація штрафів та заборони на лікарняні — трудовий договір зможе передбачати додаткові види відповідальності працівника та відпрацювання часу хвороби;

- безвідповідальність роботодавця за безпеку праці — трудовими договорами можуть встановлюватись виключання із встановлених законодавством стандартів безпеки праці;

- нестабільна зайнятість — немає обмежень на застосування строкових договорів та їхнього автоматичного продовження при кількаразовому переукладенні.

Ці норми спрямовані на ерозію трудових прав як таких, що вигідно насамперед великим корпораціям олігархії, які вже давно навчилися фіктивно дробити себе на багато нібито "малих і середніх" підприємств та підприємців.

Чим менше трудових прав — тим більші прибутки олігархії

Чим менше трудових прав — тим більші прибутки олігархії, а не найманих працівників та самозайнятих, які розвивають внутрішній ринок за рахунок своїх доходів. Зрештою, у разі впровадження, ці норми тільки погіршать стан і так ураженої війною економіки. Та слуг олігархії цікавить не розвиток економіки та піднесення рівня життя українського народу, а виключно те, щоб перенести весь тягар втрат від війни на людей праці, а в перспективі — ще більше збагачувати своїх господарів-мільярдерів.

Третьякова і компанія в черговий раз підставляють Україну під міжнародний скандал і заважають європейській інтеграції...

Цей антиєвропейський законопроєкт протягується в дні, коли Україні надається кандидатство на членство в Європейському Союзі. Ось висновок комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції до цього законопроєкту: "Проєкт Закону №5371 в запропонованій редакції послаблює рівень охорони праці, звужує обсяг трудових прав та соціальних гарантій працівників у порівнянні з чинним національним законодавством, що суперечить зобов'язанням України відповідно до Угоди про асоціацію, та не відповідає праву Європейського Союзу".

На світлині — копія листа МКП і ЄКП щодо проєкту закону №5371.

Андрій Павловський для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі