Вперед у минуле. В Росії вирішили воскресити піонерію

Молоді та освічені росіяни найменше довіряють Путіну, тож в Кремлі вирішили за них грунтовно взятися

Росія відроджує піонерію. І мова не про 5 тис. нещасних, ініційованих позавчора Генадієм Зюгановим на Червоній площі, а про 18 млн школярів!

19 травня, у день століття радянської піонерської організації, представники всіх фракцій Державної думи, а також сенатори Ради федерації внесли законопроект про створення загальноросійського руху дітей та молоді "Большая перемена".

У всіх школах Росії з 2023 року з'являться радники директорів з виховної роботи — про це повідомив перший заступник керівника Адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко.

У Новосибірській області чиновникам розіслали методички з шикування дітей у "патріотичні" літери.

В Росії прискорюються обидва процеси: рух у минуле до умовного СРСР 2.0 та посилення пропагандистської обробки населення

Як і варто було очікувати, в Росії прискорюються обидва процеси, зафіксовані у попередній час: рух у минуле до умовного СРСР 2.0 та посилення пропагандистської обробки населення. На цьому тижні у фокус уваги держави потрапили російські школярі.

Відповідно до законопроєкту про "Большую перемену", метою руху стане "сприяння проведенню державної політики в інтересах дітей та молоді", а також "формування їхнього світогляду на основі традиційних російських духовних і моральних цінностей". Мінімальний вік для вступу — 6 років. Очікується, що проект охопить 18 млн дітей (зараз у російському рухові школярів та Юнармії — лише 3 млн).

Для керування процесом будуть залучені так звані наставники з числа дорослих із "активною громадянською позицією" (не "іноагенти"). Вважається, що наглядову раду "Большой перемены" може очолити Володимир Путін, а правління організації — заступник керівника Росмолоді Дамір Фаттахов.

"Ухвалення законопроєкту дозволить вибудувати єдину політику виховання дітей та молоді в освітніх організаціях, об'єднаннях, рухах, спільнотах і клубах, консолідувати та посилити підтримку, яка надається дітям та молоді, підвищити їхню громадську залученість, вибудувати безперервну траєкторію їхнього розвитку на основі цінностей російського суспільства". Фактично їдеться про відтворення піонерського руху з заміною ленінізму на ідеологію "русского мира".

Довший час школа в Росії була законодавчо захищена від політичної пропаганди. Злам наступив у 2014 році із серією "позакласних уроків" для виправдання анексії Криму. Пізніше подібні заняття стали регулярними, а новий поштовх отримали після повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році. Однак хоча вчителі традиційно вважалися лояльною владі спільнотою (зокрема, залучалися до фальсифікацій на виборах), в останні місяці почастішали випадки їхнього ідеологічного спротиву.

Так, за даними ВЦИОМ, половина вчителів висловили думку, що краще, щоб вихованням сучасних російських школярів займалися кілька організацій, і лише третина вважають, що краще, щоб така організація була одна. Батьки віддають перевагу різноманіттю організацій перед уніфікацією у пропорції 72:22. Однак якщо "піонерія 2.0" була б створена, її прихильно зустріли б 73% вчителів та 81% батьків. Цифри були опубліковані акурат 19 травня, що демонструє завчасну підготовку Кремля до змін у цій сфері.

Саме серед молоді зафіксований найнижчий рівень підтримки путінської політики в цілому та війни з Україною зокрема

Крім того, саме серед молоді зафіксований найнижчий рівень підтримки путінської політики в цілому та війни з Україною зокрема. За квітневим опитуванням "Левада-центр", на 15% більше молоді, ніж пенсіонерів, схильні вважати "спецоперацію" неуспішною. У віковій групі 18-24 років "тривога, страх і жах" (37%) перевищують "гордість за Росію" (33%). Варто також зауважити, що саме молодь є головною аудиторію інтернет-медіа, лояльність яких до влади значно нижча.

Тож можна припустити, що Кремль ухвалив рішення посилити ідеологічну обробку учнів (а також вчителів), а обов'язки з пропаганди у школі перекласти на плечі спеціально навчених людей, для чого і створити "піонерію 2.0".

Щоб новий рух не пішов на самоплив, у школах буде запроваджений інститут "радників з виховання" — аналог "політруків" на підприємствах, анонсованих двома тижнями раніше. Вперше ініціатива з залучення радників для патріотичного виховання була запущена навесні 2021 року у низці регіонів, зокрема Челябінську. З 1 вересня 2022 року "радники директора з виховання та взаємодії з дитячими громадськими об'єднаннями" з'являться у 35 суб'єктах Росії, а з наступного року — у всіх.

Держустанова розіслала документ, в якому рекомендується шикувати школярів та студентів у вигляді літери Z

Як може виглядати державно-шкільна співпраця, видно з ситуації в Новосибірську. Держустанова облуряду "Центр громадянського, патріотичного виховання та громадських проектів" розіслала документ, в якому рекомендується шикувати школярів та студентів у вигляді літери Z. Також там радять запустити в інтернеті челендж: взятися за руки у вигляді літери V, зробити фото та розмістити його у своїх соцмережах з хештегом #силаVправде.

Ухвалення законопроєкту та поява політруків у школах — справа вирішена. Єдине, з приводу чого існує невизначеність, — примусовість участі у новому рухові. Парадоксально, але якщо дітей заводитимуть до нього силоміць, це збільшить кількісні показники, але зменшить якість роботи — тобто вплив пропаганди. Натомість реально добровільна участь, стимульована освітніми чи політичними пільгами, дозволить краще зцементувати майбутній путінський електорат.

Учнівська молодь — найслабша ланка у системі кремлівської пропаганди, молоді та освічені росіяни найменше довіряють Путіну та найслабше підтримують війну в Україні. Саме з метою зосередження зусиль на їхній агітації й створюється "піонерія 2.0".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі