Путін кидає виклик світові

Він дає зрозуміти: тим, хто чинить звірства від імені Росії, не доведеться відповідати за свої злочини

Володимир Путін висловив мовчазне схвалення подальших військових злочинів Росії в Україні, публічно вшанувавши одну з військових частин, найбільш тісно пов'язану зі звірствами проти українського цивільного населення, — пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

Указом від 18 квітня почесне звання "гвардійська" присвоєне 64-ій мотострілецькій бригаді, яку звинувачують у скоєнні військових злочинів в Україні. У супровідній записці він пояснив, що нагородив бригаду за "мужність, самовідданість, професіоналізм і виконання військового обов'язку" під час вторгнення в Україну.

Ці натяки на військову славу, м'яко кажучи, непереконливі. Насправді 64-та мотострілецька бригада досягла в Україні не багато, чим можна було б пишатися. Це було частиною катастрофічного наступу Росії на північ України. Москва зазнала поразки у битві за Київ. Після цього був принизливий відступ через кордон до Білорусі. Тому можна упевнено сказати, що нове звання бригада не заслужила на полі бою.

Натомість найпомітніший внесок 64-ої мотострілецької бригади у російському вторгненні було зроблене під час її перебування у київському передмісті Буча. Про це місто протягом останніх тижнів почули у світі як про місце масштабних звірств росіян, вчинених проти цивільного населення, включаючи зґвалтування, тортури та масові вбивства.

Наразі українській владі вдалося ідентифікувати сотні жертв у Бучі, багато з них знайдені зі зв'язаними за спиною руками перед стратою. У міру того, як будуть виявлені нові могили, кількість загиблих, схоже, зростатиме.

Парламенти Латвії і Естонії стали першими, хто визнав військові злочини Росії в Україні геноцидом

Систематичний характер і величезні масштаби бійні, виявленої у Бучі та інших недавно звільнених містах Київської області, призвели до численних звинувачень у геноциді. Міжнародні лідери, включаючи президента США Джо Байдена і його попередника Дональда Трампа, назвали це геноцидом. Останніми днями парламенти Латвії і Естонії стали першими, хто офіційно визнав військові злочини Росії в Україні геноцидом.

64-а ОМСБр стояла у Бучі під час місячної російської окупації та глибоко замішана у цих злочинах. Українські офіційні особи конкретно звинуватили бригаду у причетності до військових злочинів і пообіцяли притягти до відповідальності окремих її членів.

Міжнародне розслідування російських звірств уже триває. Після візиту до Бучі в середині квітня головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан підтвердив, що "є достатньо підстав вважати, що злочини, які підпадають під юрисдикцію МКС, вчинаються" російськими військами в Україні.

Путін почувається сміливим, щоб відкрито виказати підтримку військам, яких звинувачують у військових злочинах

Зіткнувшись із зростаючим глобальним обуренням звірств Росії в Україні, Кремль спочатку відреагував у традиційній манері: в суміші необачних спростувань і теорій змови. Однак тепер Путін, мабуть, почувається досить сміливим, щоб піти далі, і відкрито виказати підтримку військам, яких звинувачують у військових злочинах.

Нагороджуючи 64-ту мотострілецьку бригаду особливою похвалою та почестями, він не лише кидає виклик усьому світу. Він також дає зрозуміти солдатам, що тим, хто чинить звірства від імені Росії, не доведеться відповідати за свої злочини. Натомість вони надалі користуватимуться повною підтримкою Кремля і будуть винагородженні за службу батьківщині.

Заохочення Путіна і безкарність за звірства має зловісні наслідки для майбутнього ведення війни. Це прокладає шлях до подальшої руйнації української держави та нації.

Геноцидні наміри Росії стали дедалі очевиднішими вже у перші два місяці конфлікту. Крім участі у масових вбивствах мирних жителів у таких місцях, як Буча, путінські сили вторгнення також методично перетворюють в руїни десятки українських міст і сіл. Понад півмільйона українців були насильно депортовані до Росії, а лідери громад в українських регіонах, які перебувають під російською окупацією, стали жертвами викрадень під час зловісних облав, що нагадують сталінську епоху.

Вся ця злочинна політика повністю відповідає отруйній риториці Путіна щодо України. Російський лідер тривалий час заперечував право України на існування і часто заявляв, що незалежність України — історична випадковість, водночас наполягаючи, що українці насправді росіяни.

У період, що передував нинішньому вторгненню, Путін пішов ще далі й почав таврувати Україну як штучну "антиросійську" країну, яку більше не можна терпіти. Заявлена ​​ним мета "денацифікації" України насправді є кодом для "деукраїнізації", про що йдеться у статті, опублікованій 3 квітня російським державним інформаційним агентством "РИА Новости". Її історик із Єльського університету Тімоті Снайдер описав як "довідник із геноциду".

Якщо світ буде бездіяльним, мільйони українців будуть вирізані

У той час, як світ із запізненням усвідомлює російську програму геноциду в Україні, Путін активно готує ґрунт для нових військових злочинів. Його рішення нагородити солдатів, причетних до масових вбивств, є чіткою заявою про наміри і вказівкою, що чекає попереду, якщо Україна не отримає зброї, необхідної для самозахисту. Якщо світ не діятиме, мільйони українців будуть вирізані. Ніхто не зможе потім стверджувати, що не знав цього.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі