Перед Україною відкрилося історичне вікно можливостей. Не можна проспати

Події цього тижня розвиватимуться з шаленою швидкістю. Спробую накидати кілька штрихів

На порядку денному:

▪️ Розвиток переваги у війні з Росією. Ця перевага має залишатись на українській стороні – цим займаються ЗСУ, спецслужби, тероборона, мільйони громадян.

▪️ Посилення тиску на РФ з одночасним недопущенням реального сценарію ядерної ескалації та розумінням дій на випадок перевороту в Росії. Це робота дипломатів та політичного керівництва разом із західними партнерами.

▪️ Швидка актуалізація планів деокупації Донбасу та Криму – від дипломатичних до силових. Важливо, щоб дизайн цих планів виходив з української сторони, а не прийшов із Заходу без консультацій з Києвом. Там, де окупація триває тривалий час, в ЗСУ та тероборони/підпільників не буде переваг, які є на основній території. Частина необхідних знань є у недержавних гравців з аналітичного та громадського секторів.

Швидка актуалізація планів деокупації Донбасу та Криму – від дипломатичних до силових

▪️ Вимоги визначеності вже в найближчі тижні з перспективою швидкого набуття членства в ЄС та НАТО – це історичне вікно можливостей. Його не можна проспати. Дуже добре, що Зеленський його відчуває.

▪️ Виділення зміни режиму в Білорусі, розімкнення союзу Мінська і Москви та, можливо, деокупації молдовського Придністров'я в окремий політичний пріоритет, який має поки що в основному безпековий вимір, але він для нас важливий і на довшу перспективу.

Час стиснувся до небаченої з початку 1990-х концентрованості.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі