Є відчуття, що в Україні поволі відходить культура "раздолья" правителів

Право зароджується тоді, коли постає запит на нього

Чому в "цивілізованих країнах" є багато тих, хто любить "нецивілізованих" диктаторів?

Тому що в "цивілізованих" усім (в ідеалі) правлять правила і процедури, які не дають проявити "масштаб особистості". Ти вільний - але вільний у певному досить регламентованому просторі. Регламентація цього простору дозволяє іншим людям теж бути вільними - і теж у межах їхніх просторів.

Диктатори ж не мають ніяких обмежень і правил. Вони - на "раздолье". Вони, звісно, теж вільні - але це та свобода, про яку писала Леся Українка, свобода донни Анни: "нема без влади волі". Тобто свобода як пожирання свобод інших, знищення інших воль. Це безмежна свобода, яка породжує тотальне рабство.

У мене є відчуття, що в Україні поволі відходить ця культура "раздолья" правителів. Можливо, правління Зеленського буде одним із симптомів цього. Право зароджується тоді, коли постає запит на право. А запит можливий тільки тоді, коли існує множинність гравців, кожен з яких слідкує за іншим. І не залишає йому великого простору для маневру.

Стомлюються люди одне одного контролювати - хай вже контролює всіх закон, кажуть вони

Монтескьє вважав, що саме це протистояння сил, протистояння воль зрештує і породжує запит на правила. Бо стомлюються люди одне одного контролювати - хай вже контролює всіх закон, кажуть вони.

Сподіваюся, у нас, усе ж, до цього теж дійде. Хоч ми поки що на дуже початкових стадіях.

Текст є постом автора у Facebook і не написаний спеціально для Gazeta.ua. Передруковується з дозволу автора.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі