Капусняк – другий суп за значущістю після борщу. Ділюсь рецептом

Готую без крупи, але з грибами

Капусняк, мабуть, другий суп за значущістю після борщу. На Західній Україні цей суп ще називають росолянкою й готують його з квашеної капусти та пшона.

Я вирішив трохи змінити традиційний рецепт капусняку та приготувати його без крупи, але з грибами, а ще сам зробив квашену капусту, рецептом якої поділюся.

Капуста – головний інгредієнт капусняку. Можна використовувати сиру або робити мікс із сирої та квашеної. Також наші пращури перед приготуванням цього супу нарізану дрібно капусту обдавали окропом, щоб пом'якшити її смак. У своєму рецепті я використав лише квашену капусту, яку сам і приготував, а також додав трохи розсолу з неї до супу.

Ділюсь простим рецептом.

Інгредієнти для приготування квашеної капусти:

1 велика щільна білокачанна капуста

1 морква

3 ст. л. солі

1 л кип'яченої води

Як приготувати квашену капусту:

Наріжте дрібно білокачанну капусту. Також зробіть капустяні листочки, розміром 10х10 см. Візьміть 1 ст. л. солі, посипте порізану капусту з листочками і перемішайте, а потім натріть в капусту 1 моркву. Використовуйте лише кухонну сіль для приготування квашеної капусти.

Візьміть 1 л кип'яченої охолодженої води та розведіть у ній 2 ст. л. солі.

Тепер витріть насухо трилітрову банку і добре набийте капусту, перекладаючи капустяними листами. А потім залийте тією кількістю розсолу, що поміститься.

Залиште банку з капустою на стільниці на кухні на 3 дні. Періодично беріть виделку та трохи проколюйте капусту, щоб розсіл розходився по всій банці.

Через 3 дні ви отримаєте смачну та хрумку капусту. Закрийте кришкою банку та поставте в холодильник, щоб капуста не перекисла.

Капусняк готують жирний, тому використовують свинину та сало. Але можна зробити дієтичний суп на легкому грибному або світлому м'ясному бульйоні

Як правило, капусняк готують жирний, тому використовують свинину та сало. Але можна зробити дієтичний суп на легкому грибному або світлому м'ясному бульйоні, а також використовувати курятину або індичатину. Я ж використав лише 50 г сала на 4 порції супу.

До цього списку овочів для капусняку можна додати корінь селери, моркву та брюссельську капусту. Також можна використовувати лісові гриби або гливи. У першому випадку смак капусняку вийде дуже насиченим.

У традиційному рецепті капусняку використовують пшоно, але його можна замінити рисом або готувати зовсім без крупи.

Інгредієнти:

50 г сала

1 цибуля

200 г печериць

500 г квашеної капусти

3 картоплі середнього розміру

2 ст. л. соняшникової олії

3 горошини духмяного перцю

2 лаврові листи

1 ч. л. сіль

1 ч. л. суміші сухих пряних трав

Приготування:

Візьміть 3 картоплі, очистьте та поріжте невеликими кубиками. Викладіть в каструлю відповідного розміру, залийте 2 л води, додайте 2 лаврові листи й 3 горошини духмяного перцю. Поставте варитись на середньому вогні. Залежно від того, який суп вам подобається, ви можете трохи зменшити або збільшити кількість картоплі.

На розігріту пательню викладіть 50 г сала, попередньо очищеного від шкіри та порізаного невеликими смужками. Дайте салу трохи стопитися, але не більше 2 хвилин на невеликому вогні.

Додайте на пательню із салом одну цибулину, порізану дрібним кубиком. Обсмажуйте протягом декількох хвилин, доки цибуля не стане прозорою. Але не засмажуйте цибулю.

Візьміть 200 г печериць, помийте та поріжте невеликими шматочками. Додайте гриби до пательні з обсмаженою цибулею та тушкуйте протягом 3-4 хвилин на середньому вогні, не закриваючи кришкою і періодично помішуючи.

Якщо хочете додати ще кислинку, влийте 50 мл капустяного розсолу

Візьміть 500 г квашеної капусти. Якщо готували самі та капуста в розсолі, відіжміть його, але не виливайте. Квашену капусту додайте на пательню з овочевою засмажкою та тушкуйте 4-5 хвилин. Наприкінці приготування додайте 1 ч. л. сухих пряних трав на ваш смак.

Додайте овочеву засмажку в каструлю з картоплею, приправте сіллю до смаку та варіть ще 5 хвилин. Спробуйте. Якщо хочете додати ще кислинку, влийте 50 мл капустяного розсолу. Зніміть із вогню та дайте трохи настоятися. Подавайте зі сметаною. Також за бажанням можна додати свіжу зелень – петрушку та кріп.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі