Бандитська тактика. Путін і Лукашенко намагаються "розвести" ЄС на гроші

Хороша новина в тому, що Брюссель не подає жодних ознак того, щоб поступиться

Схоже, ЄС вирішив називати речі своїми іменами. Оскільки на початку тижня штучно створена Олександром Лукашенком мігрантська криза на кордоні його країни з ЄС загострилася, речник Єврокомісії розкритикував тактику білоруського диктатора в "гангстерському стилі".

Це не перебільшення. Напруженість у відносинах між Білоруссю і Євросоюзом наростає після того, як Лукашенко у відповідь на санкції ЄС спровокував кризу на спільних кордонах його країни з Латвією, Литвою та Польщею, - пише Браян Уітмор для Atlantic Council.

В останні місяці режим Лукашенка привозив до Мінська мігрантів із Близького Сходу та переміщав їх до кордонів. Латвія, Литва та Польща відреагували на це зведенням огорож із колючого дроту, будівництвом стін і відправкою збройних сил для контролю кордону.

Коли цього тижня тисячі мігрантів розбили імпровізовані табори на кордоні, прем'єр Польщі Матеуш Моравецький заявив 9 листопада на екстреному засіданні парламенту, що головним винуватцем кризи є кремлівський лідер Володимир Путін.

"Ідея атаки, яку проводить Лукашенко, перебуває у Москві. Натхненник – президент Путін", - сказав Моравецький.

Оскільки Брюссель звинуватив Білорусь, що вона поводиться, як "бандитський режим", а Варшава заявила, що справжній хрещений батько перебуває у Кремлі, Москва вирішила зіграти свою роль

Оскільки Брюссель звинуватив Білорусь, що вона поводиться, як "бандитський режим", а Варшава заявила, що справжній хрещений батько перебуває у Кремлі, Москва вирішила зіграти свою роль.

Очевидно, виступаючи у ролі консультанта глави мафії, автократичної осі Путін-Лукашенко, російський міністр закордонних справ Сергій Лавров промовив тиху частину вголос. Він припустив, що вся проблема зникне сама по собі, якщо Європа розплатиться з Лукашенком.

Коментар Лаврова прозвучав на пресконференції 9 листопада у Москві разом із міністром закордонних справ Ватикану, архієпископом Полем Галлахером. Високий російський дипломат процитував угоду 2016 року, коли Брюссель дав Туреччині фінансову допомогу в обмін на те, що Анкара поверне мігрантів, які нелегально в'їжджають з Туреччини до Греції.

"Чому не можна так само допомогти білорусам?" – сказав Лавров.

От і все. Маску зняли. Головний фінансовий спонсор Лукашенка, який, ймовірно, є головним архітектором наростаючої гуманітарної кризи на східному кордоні Європи, намагається зробити Брюсселю пропозицію, від якої неможливо відмовитися.

Надання фінансової допомоги Лукашенку ефективно компенсувало б санкції, які ввели проти Мінська

Але від цієї пропозиції Євросоюз має однозначно відмовитись. Надання фінансової допомоги Лукашенку ефективно компенсувало б санкції, які ввели проти Мінська у відповідь на його жорстоке придушення інакодумства та тортури опозиціонерів, а також на фактичне викрадення європейського комерційного літака навесні 2021 року лише заради арешту опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Що особливо важливо, це полегшило б фінансовий тягар, який Москва змушена нести, підтримуючи білоруську економіку, що вмирає, та ізольований режим Лукашенка. І що найважливіше, це заохотило б погану поведінку Москви та Мінська, і заохотило до схожих шантажів у майбутньому.

Пропозиція Лаврова прозвучала менш ніж через тиждень після того, як міністерство оборони Польщі заявило, що білоруські солдати супроводжували нелегальних мігрантів до кордону і "погрожували відкрити вогонь" по польським військам.

"Дії білоруських солдатів виглядали як спроба загострення ситуації", - йдеться у заяві Міноборони Польщі від 3 листопада.

Хороша новина в тому, що Брюссель не подає жодних ознак того, щоб поступиться у відповідь на тиск. 9 листопада Європейська рада частково призупинила дію угоди про спрощення візового режиму для білоруських чиновників, залишивши її чинною для звичайних громадян.

Зростаюча міграційна криза на східному кордоні Європи - це, насамперед, людська трагедія, створена двома автократами, які цинічно й злочинно маніпулюють зневіреними людьми, які рятуються від війни та репресій

Але зростаюча міграційна криза на східному кордоні Європи - це, насамперед, людська трагедія, створена двома автократами, які цинічно й злочинно маніпулюють зневіреними людьми, які рятуються від війни та репресій.

Це також спроба автократичної осі Путін-Лукашенка вести гібридну війну та дестабілізувати Європу. А тепер це стало актом геополітичного вимагання та шантажу, який має залякати Європу та змусити ЄС відмовитися від санкцій.

Єврокомісія абсолютно права, відверто та недвозначно засуджуючи ці події. Лукашенко справді використовує "бандитську" тактику, але він не сам. Схоже, що справжній натхненник цієї небезпечної кризи у Москві. Життєво важливо, щоб ЄС та НАТО твердо стояли перед ними обома.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі