Між Україною і Росією триває складна дипломатична гра. Ставки високі

Навіщо Зеленський запропонував Газпрому знижку

Щодо "знижки" на транзит російського газу, то бачу, що уже пішло багато спекуляцій. Тут треба зрозуміти одну просту річ: триває складна дипломатична гра, ставки у якій є дуже високими, і дивитися на ситуацію треба у комплексі.

Ні для кого не є секретом, що основна мета Росії — нівелювати транзитне значення України, бо поки ми лишаємося основною точкою транзиту газу з Росії до Європи, будь-які масштабні військові дії проти нас — це постріл собі ж у ногу.

Для реалізації цієї мети Росія послідовно розбудовує різноманітні "потоки", граючи на бажаннях європейців одержувати газ дешевше та незалежно від ситуації довкола України.

Але яка б Європа не була прагматична та корумпована, вона залишається місцем, де серйозний вплив мають норми та процедури. З цим, зокрема, зустрівся і останній амбітний російсько-німецький проєкт "Північний потік-2", який мало збудувати, а потрібно ввести в експлуатацію. Ввести в експлуатацію згідно до процедур, що не входить у плани російського керівництва.

Росія пішла у звичний спосіб — тиск на "партнерів"

То ж Росія пішла у звичний спосіб — тиск на "партнерів", аби ті закрили очі на легалізацію російських проєктів за "спрощеною процедурою". Саме у такий спосіб, очевидно, вони і планують задіяти "Північний потік-2" у "прискореному режимі", бо "не час для процедур", потрібно "рятувати Європу" від нестачі газу та його високої ціни.

Стратегія продумана та вивірена, і готувалася, очевидно, не один рік. Водночас, що ж заважає "рятувати" Європу газом через українську ГТС? А на це у росіян є відповідь. Транзит через Україну занадто дорогий. Давайте хутчій запускати "Північний потік-2".

Очевидно, українські пропозиції щодо "знижок" на транзит — це якраз відповіді на подібні спроби з боку Росії легалізувати свої геополітичні проєкти.

Мова у даному випадку — про знижку для транзиту газу понад 40 млрд кубів, що на даний момент передбачені контрактовими зобов'язаннями. Тобто щодо тих, які Росія зараз через Україну не постачає.

Маю дуже великі сумніви, що ця "знижка" в принципі буде колись застосовуватися на практиці, оскільки ціль Росії — прибрати Україну з транзиту газу, а не нарощувати транзит. Але подібні пропозиції з боку України знімають основний аргумент для просування "спрощеної легалізації" "Північного потоку-2". Що, мовляв, це робиться лише заради того, аби забезпечити Європу дешевим російським газом, бо Путін, не зважаючи на усі образи, жити не може без допомоги європейцям.

"Північний потік-2" — це чиста геополітика, а не "просто економіка" та "просто дешевший газ"

Відмова від пропозицій України або їхнє ігнорування покажуть навіть найбільш відсталому представнику європейської політики, що "Північний потік-2" — це чиста геополітика, а не "просто економіка" та "просто дешевший газ".

Ну і заради цього можна зіграти у подібну гру. Тим більше, що сама Росія у подібні ігри грає постійно, і часто — досить успішно.

У будь-якому випадку, Україна тут діє узгоджено з європейськими країнами, згідно до передбачених європейських процедур.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі