Бізнес і влада не чують одне одного. Це тупик

Населення підтримує збільшення ролі держави в економіці

Нещодавно спостерігав черговий раз таку ситуацію: представник міністерства виступав перед лідерами певної галузі бізнесу (не буду вказувати ні міністерство, ні галузь, бо ситуація дуже типова) з проєктом, що розроблений фахівцями міністерства. Бізнес різко розкритикував проєкт, пояснюючи, що це закручування гайок, додаткова регуляція в умовах і так низької економічної свободи, що воно так не запрацює, а зробить лише гірше. Представник міністерства не образився (а міг), а просто відповів: ви нічого не розумієте, так буде краще, і ми все одно це будемо робити.

Із поняття "бізнес" я виключаю олігархів, тобто феодалів-монополістів, бо вони і є влада

Ця історія, повторювана в різних ситуаціях на моїх очах багато разів в різних галузях та з різними міністерствами чи народними депутатами, досить добре пояснює стиль взаємовідносин між бізнесом і владою (з поняття "бізнес" я тут виключаю олігархів, тобто феодалів-монополістів, бо вони і є влада). Сьогодні, як і завжди у новітній Україні, при владі люди, які вірять у необхідність збільшення ролі держави та її втручання в економічну діяльність. Вони дуже впевнені в собі, мають в цьому питанні підтримку 80% населення та вважають представників бізнесу, які вимагають дерегуляції, просто погано освіченими та/ або не дуже розумними.

Водночас є й зворотній бік цієї проблеми. Бізнес не згуртований, не має власного спільного бачення та конкретного плану вимог, не має ні політичного представництва, ні інших інструментів діалогу з владою. Періодичні яскраві публічні форуми лише підтверджують, що сторони не чують одна одну. Ситуація тупікова з обох боків.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі