Які продукти допоможуть зберегти зір

Їжа - це потужний і безпечний засіб впливу на стан організму

Про довголіття говорять багато, і це прекрасно. Але чим довше живе людина, тим більше вона всередині "ламається", зношується. І дуже сильно це стосується очей.

ВМД - вікова макулодегенерація, і як уже з назви зрозуміло, це вкрай серйозне захворювання, яке пов'язане з віком: ризик зростає після 50+ років, а після 70+ зростає ще на 30%. Серйозне тому, що важко піддається лікуванню і в багатьох випадках веде до сліпоти. Залежить від спадковості. Навіть мені, з непоганими генами до довголіття по маминій лінії, дісталася не найкраща спадковість по ВМД, по тій же маминій лінії.

Ті, хто курять, сильно ризикують, бо, як не накурять собі рак, то накурять сліпоту, хоч у молодості мало хто про таке думає.

І зайва вага, і підвищений артеріальний тиск, і цукровий діабет - все це ризик не лише купи хвороб, але і втрати зору.

І зайва вага, і підвищений артеріальний тиск, і цукровий діабет - все це ризик не лише купи хвороб, але і втрати зору

І, що найприкріше, зміни в очах починаються поступово, невідчутно, і, оскільки у нас два ока, то погіршення зору на одному оці компенсується спроможностями іншого. До пори до часу, звісно.

Що робити?

Та те ж саме, що і для збереження здоров'я в цілому: щоденна фізична активність, різнокольорове та збалансоване харчування, відпочинок, перевірка здоров'я та зору. Те, як стрімко розвивається офтальмологія, мікрохірургія ока - це просто космос, і це дає віру, що багато захворювань, які ще недавно вважалися невиліковними, будуть піддаватися лікуванню.

Їжа - це потужний і безпечний засіб впливу на стан організму.

Їжте зелень, їжте її щодня, і чим зеленіша, тим більше в ній каротиноїдів лютеїну та зеаксантину. Це особливі каротиноїди, які в нашому організмі не синтезуються, тому мають бути в щоденному раціоні. Оптимально - з кожним прийомом їжі.

Їжте зелень, їжте її щодня, і чим зеленіша, тим більше в ній каротиноїдів лютеїну та зеаксантину

Броколі, шпинат, зелений горошок, брюссельська капуста та темно-зелена капуста кейл (кале) - найбільші джерела лютеїну та зеаксантину, хоча і петрушка, і кріп і всі інші види зелені також. Робіть салати, зелені смузі, додавайте зелень в кінці приготування до омлетів, каш, рагу, і щоб був присутній жир, бо, як всякі каротиноїди, це жиророзчинні фітонутрієнти.

Вживайте достатньо вітаміну С (аскорбінової кислоти), бо цей вітамін в організмі і не виробляється, і не запасається. Саме тому потрібно вживання всіх вітамін-С-вмісних продуктів "розмазувати" протягом дня. Це не складно, бо вранці можна випити склянку шипшинового настою, в обід - з'їсти салат із свіжої капусти з петрушкою, ввечері - жменьку ягід.

Їжте рибу, як джерело омега-3 жирних кислот, які мають протизапальну та антитромботичну дію. Носіть сонцезахисні окуляри з фільтром - це не лише стильно, але й захищає сітківку ока від руйнування.

І перевіряйте очі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі