Українські вчені стали співавторами нобелівського лауреата з хімії

Але це не всі хороші новини

Якщо раніше я міг розповідати, що в Україні працюють вчені, на яких посилаються нобелівські лауреати з фізики 2010 року, як це трапилося з легендарним дослідником графену Сергієм Шараповим, то тепер є всі підстави стверджувати, що в Україні працюють співавтори нобелівського лауреата з хімії 2021 року випуску.

Хіміки Олександр Григоренко та Ігор Комаров, що працюють в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка є співавторами німецького вченого Бенджаміна Ліста, який на пару з англійцем Девідом Макмілланом отримав нобелівку за "розвиток асиметричного органокаталізу". Якщо коротко - вони значно полегшили синтез багатьох критично важливих для людства речовин.

Значно полегшили синтез багатьох критично важливих для людства речовин

Як жартують нині в соціальних мережах самі хіміки, нарешті цього року Нобелівська премія з хімії дісталася за досягнення у галузі хімії.

З ними важко не погодитися, тому що, наприклад, у 2020 році її присудили за метод редагування геному, а у 2019-му - за літій-йонні батареї.

Загалом, хіміки, вітаю. Молодці.

Але це не всі хороші новини:

- нарешті, криголам JCR, який Україна придбала для українських науковців у Великій Британії, прибув у порт Одеси. Поки триває завершення процедури передачі судна нашій державі, але на ньому вже підняли український прапор. Скоро будуть офіційні заходи з представлення корабля з новим найменням.

- Наталія Бушковська зробила просто титанічну роботу і написала класний текст про кілька цікавих і актуальних для світу досліджень, якими нині займаються наші вчені.

Тут і темна матерія, і аутизм, і дельфіни, і різноманіття степів та луків, і біль.

Загалом, не всюди дупа, або, принаймні, не всюди повна.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі