Чому Зеленський балотуватиметься вдруге

У рейтингах він лідирує зі значним відривом

Приблизно за два з половиною роки має відбутися перший тур наступних президентських виборів. Теперішній президент Зеленський фактично відбув половину терміну, і дедалі частішими будуть розмови щодо ймовірності його повторного балотування.

Уже тепер очевидно, що це цілком реально. Більше того, українцям слід бути готовими до другого терміну колишнього коміка. У теперішніх рейтингах Зеленський лідирує зі значним відривом.

За майже два з половиною роки не сталося катастрофи, якою лякали 2019-го прихильники попереднього президента.

Ситуація в країні десь така ж, як до обрання Зеленського. Зовнішня політика залишилася спрямованою на ЄС та НАТО, Росія не отримала бажану реалізацію Мінських домовленостей. Справи з внутрішнім розвитком переважно безрадісні - поганий інвестиційний клімат, досі міцна корупція, нереформовані суди, соціальна несправедливість та інше. Але точно не гірші, ніж за попередників, а це сильно руйнує сенс поновлення при президентській владі Порошенка та його людей.

Звісно, не сталося й прориву, на який сподівалися 2019 року прихильники Зеленського.

Чинному президенту на руку й те, що він із соратниками відчутно похитнув мрію суспільства про "нові обличчя" як гарантів швидких змін у країні

Однак відсутність якісної альтернативи дозволятиме йому й надалі особливо "не прориватися" без катастрофічних для рейтингу наслідків. Чинному президенту на руку й те, що він із соратниками відчутно похитнув мрію суспільства про "нові обличчя" як гарантів швидких змін у країні. Відтак, поява потужних позасистемних кандидатів дуже малоймовірна – а лише такі могли би скласти Зеленському справжню конкуренцію. Велика недовіра існує вже не лише до старих системних політиків, а й до нових.

Так, Зеленський обіцяв не балотуватися на другий термін. Але президентським політехнологам та комунікаційникам не важко буде знайти купу аргументів на користь порушення цієї обіцянки. Знову ж, найголовніший і очевидний уже тепер – а кому передати країну? Наступні у списку Порошенко, Тимошенко, Бойко...

Тож станом на сьогодні відповідь на "піде на другий термін чи ні?" очевидна. Хіба що станеться щось дуже неординарне.

Анатолій Марциновський, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі