Незручні факти про зелену енергетику. Що потрібно знати

Технології розвиваються і світ змінюється швидше, ніж ми собі уявляємо

Ви вже багато чули про актуальні світові тренди - декарбонізацію, "зелений курс", вуглецевий податок, але чи дійсно зелена енергія така "зелена"?

1. Витрати на передачу зеленої енергії набагато вищі, ніж у інших видів електроенергії.

Дослідження, проведене Міжнародним енергетичним агентством у 2014 році, показує, що витрати на передачу для вітру приблизно втричі перевищують витрати на передачу електроенергії від вугілля або ядерної енергії.

Для вітрової та сонячної енергії необхідно побудувати непропорційно більше ліній електропередач, їх необхідно масштабувати до максимальної, а не середньої потужності.

Важливо розуміти, що внаслідок природних процесів вироблення зеленої енергії йде вкрай нерівномірно протягом доби.

Витрати на передачу зеленої енергії набагато вищі, ніж у інших видів електроенергії

Зокрема, вироблення енергії від вітру зазвичай буває від 25% до 35% часу; від сонця - від 10% до 25% часу

Як правило, між тим, де відбувається використання відновлюваної енергії, і тим, де вона споживається, відстань може бути значно більшою в порівнянні з традиційним виробництвом.

2. Під час передачі електроенергії на великі відстані зростають витрати на обслуговування ліній електропередач.

Зокрема, останні дані свідчать про те, що неналежне обслуговування ліній електропередач- "альтернативників" збільшує ймовірність пожеж.

Техаський проєкт щодо пом'якшення наслідків лісових пожеж показує: "ЛЕП викликали більше 4000 пожеж у Техасі за останні три з половиною роки".

3. Будуть потрібні величезні інвестиції в зарядні станції. Це об'єктивно. Але наскільки екологічно чисте їх виробництво?

4. Розбалансування енергоринку вимагає великих інвестицій у вирівнювання піків. Наприклад, українська енергосистема не розрахована була на сотні (якщо не тисячі) нових джерел.

Це вимагає використання додаткових маневрових потужностей ("брудних" теплових електростанцій) та накопичувачів енергії, які ще такі дорогі, що економічно не окупаються (не кажучи про шкоду для екології від самих акумуляторів).

5. Вартість утилізації вітряних турбін, сонячних батарей і накопичувачів повинна бути відображена в кошторисі витрат і в собівартості електроенергії.

Вартість утилізації вітряних турбін, сонячних батарей і накопичувачів повинна бути відображена в кошторисі витрат і в собівартості електроенергії

Давайте начистоту, українські "зелені" станції в своїх бізнес-планах враховують витрати на переробку сонячних і вітрових батарей? І не з серії "викинемо на смітник", а реальна переробка?

6. Досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року коштуватиме світові (платникам податків) $140 трлн. За даними Світового банку в 2019 році світовий ВВП - $87,735 трлн. Подібні масштаби перебудови енергосистеми позначаться на всіх громадянах планети. Як у плюс, так і в мінус.

7. З плюсів:

- Можливі наслідки для Росії до 2050 року від енергопереходу - це падіння енергетичного експорту на $179 млрд до 2035 року, до 2050 — на $192 млрд.

- Потенційне падіння виробництва до 2050 року нафти й газового конденсату в Росії складе 72%, газу - 52%, енергетичного вугілля - 90%.

- Потенційний збиток ВВП складе 7,7% до 2035 року: 5 трлн рублів нафтогазових доходів може втратити бюджет, а падіння реальних доходів населення складе до 14%.

8. Не забуваємо про шкоду "зеленої енергії" для навколишнього середовища.

Найбільше джерело - гідроенергетика. До речі, найдешевша енергія. Але в разі аварій на греблях відбувається затоплення величезних територій, поселень, сільгоспземель.

Вітроелектростанції шкодять популяції птахів і кажанів. Те саме стосується підводних турбін і морських мешканців.

Вітроелектростанції шкодять популяції птахів і кажанів

Сонце - негативний вплив сонячної енергії пов'язаний із землекористуванням, водокористуванням, втратою місця існування і шкідливими матеріалами, використовуваними під час виробництва сонячних панелей.

9. Крім джерела енергії, важливою частиною циклу її використання є батареї, які дуже шкідливі для екології та людини.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, сьогодні близько 85% світового споживання свинцю припадає на виробництво свинцево-кислотних акумуляторів.

Неправильно утилізовані батареї сприяють забрудненню води й повітря. Коли старі батареї викидаються в сміття, вони потрапляють на звалища, де розкладаються і протікають. У міру того як батареї роз'їдають, їхні хімічні речовини проникають у ґрунт і забруднюють ґрунтові й поверхневі води.

Неправильно утилізовані батареї негативно позначаються на здоров'ї людини. Вплив свинцю і сильних корозійних кислот, що містяться в батареях, може викликати опіки й небезпеку для наших очей і шкіри. За даними Агентства з реєстрації токсичних речовин і захворювань, токсичні метали, такі як нікель і кадмій, що містяться в батареях, є відомими канцерогенами для людини.

Неправильно утилізовані батареї негативно позначаються на здоров'ї людини

10. І хороша новина про батареї.

За останнє десятиліття зростання виробництва літій-іонних акумуляторів призвело до зниження цін на 85%, що вперше в історії зробило електромобілі та накопичувачі енергії комерційно життєздатними.

За оцінками UBS, у наступні десять років ринок акумуляторів енергії тільки в США може зрости до $426 млрд.

Гарна новина полягає ще в тому, що свинцево-кислотні батареї підлягають переробці на 99%. Однак вплив свинцю досі може відбуватися під час видобутку і переробки свинцю, а також на етапах переробки.

Щоб підсумувати:

- Турбота про екологію, безумовно, наше спільне завдання, адже йдеться про нашу домівку - планету Земля.

- Декарбонізація - стійкий і довгостроковий тренд.

Декарбонізація - стійкий і довгостроковий тренд

- Зміна структури енерговиробництва вимагатиме величезних капіталів. З одного боку, це викличе зростання витрат, з іншого - створить нові ринки, робочі місця.

- Те, що легко собі можуть дозволити розвинені країни, які сколотили капітал за часів дикого капіталізму, не зможуть дозволити країни молоді, незміцнілі. І це великий ризик.

- Важливо пам'ятати, що не все, що ми вважаємо "зеленою" енергією, є зеленою і робота над пошуком найкращих зелених джерел енергії, способів її зберігання і транспортування триває і ми можемо побачити нові цікаві відкриття.

- Головне - тренд вже не зупинити. Грошей у світі багато. Технології розвиваються і світ змінюється швидше, ніж ми собі уявляємо.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі