Сало – продукт довгожителів. Але не спішіть відрізати шматок побільше

Жир в раціоні мусить бути, але без надмірностей

Любов до сала перейшла нам від наших далеких пращурів, яким вона дала можливість вижити в ті далекі часи. То вже потім з'явилися борщ і вареники, але сало було першим.

І хоч сало люблять багато народів світу, ми, очевидно, любимо його найбільше, бо придумали День сала і відзначаємо його в кінці серпня.

Сало - продукт довгожителів.

Ми багато разів чули, що Середземноморська дієта - одна із найздоровіших. Такою її роблять високий вміст корисних жирів 40-50% від всіх денних калорій. Ще там є сезонні свіжі овочі, фрукти, зелень, зернові, бобові. Але сьогодні мова йде про жири. Так от. Основу жирів Середземноморської дієти складає оливкова олія. Корисні властивості оливкової олії зумовлені, переважно, олеїновою жирною кислотою, яка має протизапальні властивості. Сало містить до 45% олеїнової кислоти (в оливковій олії - до 64%).

Містить до 45% олеїнової кислоти

Це жир, який практично не окислюється, а, оскільки він входить до складу клітинних мембран, то вони довше залишаються здоровими, клітини і тканини, органи повільніше старіють та повільніше зношуються. Олеїнова кислота не впливає на вміст холестерину в крові, тобто має низьку атерогенність. Крім того, цей жир витримує більше нагрівання без утворення шкідливих сполук внаслідок руйнування жирних кислот.

Сало, потрапляючи в дванадцятипалу кишку, сприяє утворенню жовчі (має холеретичні властивості) і корисне при гіпотонії жовчного міхура. Має також і жовчогінну дію (холекінетичні властивості), тому, якщо їсте не часто, то для профілактики застою в жовчному міхурі, пожуйте маленький шматочок сала.

Корисне для печінки, допомагає очищати її клітини від застою жовчі

Сало корисне для печінки, допомагає очищати її клітини від застою жовчі. До речі, вранці жовч, навіть у здорових людей, перенасичена холестерином і має літогенні властивості (тобто має схильність до утворення каменів), тому на сніданок добре з'їсти малесенький шматочок сала.

Сало дає відчуття тривалого насичення. Тепер зрозуміло, чому наші діди-прадіди, ідучи вранці на роботу, завжди брали із собою хліб та сало.

В салі, так само, як і в оливковій олії, дуже мало "запальної" лінолевої кислоти, якої багато в рослинних оліях, які швидко окислюються (соняшниковій, виноградних кісточок, маковій, кукурудзяній, грецького горіха та інших). Тому не спішіть все заливати оліями.

В салі міститься арахідонова кислота (відноситься до корисних омега-6), яка входить до складу клітинних мембран і необхідна для роботи ферментів серцевого м'яза.

Сало виводить радіонукліди.

Сало виводить радіонукліди

Зараз вчені всього світу визнали, що найбільша антихолестеринова епопея принесла багато шкоди людству. Наочним прикладом хорошого здоров'я та вживання сала є норвежці.

Але.

Зараз вам, можливо, захочеться відрізати собі шматок сала побільше, бо там же стільки користі. Не спішіть, читайте далі.

Сало - калорійний продукт, тому, якщо ви розраховуєте оздоровитися, але після сала ще йдуть печеньки, булочки, цукерки, то вагу наберете вдвічі швидше. Або якщо сиднем сидите і сало наминаєте - теж не ждіть чудес.

І ще.

Жир в раціоні мусить бути, але без надмірностей. Бо занадто багато жиру може погано вплинути на роботу підшлункової залози та спровокувати вихід камінців із жовчного міхура при жовчнокам'яній хворобі.

Так скільки?

Як ліки, для виявлення всіх корисних властивостей - шматочок розміром з третину або половину сірникової коробочки, можна і натще. А можна із борщем, шматочком хліба з грубозмеленого борошна та часником - це одне з найкращих і найздоровіших поєднань.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Наші автори
Яцек Павліцький Редактор міжнародного відділу Newsweek Polska
Володимир Гевко Маркетолог
Майкл Дракман Директор Міжнародного республіканського інституту в Україні
Дар'я Лазарєва Експертка відділу клімату та транспорту ГО "Екодія"
Юрій Ніколов Співзасновник видання "Наші гроші"