Лукашенко використовує мігрантів, як зброю проти Європи

У Білорусі вже був спекотний серпень. А вересень обіцяє бути ще спекотнішим

Криза на білорусько-литовському кордоні загострюється, бо авторитарний режим білоруського диктатора Олександра Лукашенка продовжує використовувати мігрантів з Близького Сходу, як зброю проти Європи. А спільні російсько-білоруські військові навчання "Захід-2021", які відбудуться через три тижні, змушують західні оборонні відомства бути дедалі більш настороженими, - пише Брайан Вітмор для Atlantic Council.

9 серпня генсек НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв, що Альянс буде уважно стежити за тим, що він назвав "гібридною діяльністю" Білорусі проти Литви. Канцлер Німеччини Анґела Меркель назвала дії Лукашенка "нападом на всіх нас у ЄС". А після зустрічі 17 серпня глави МВС ЄС попередньо погодилися надати Литві додаткове фінансування і прикордонників.

Глава МЗС Латвії Едгар Рінкевичс пояснив палаючу комбінацію, в яку входять штучна міграційна криза, створена Лукашенком, і майбутні навчання "Захід-2021".

"У нас прикордонна криза. У нас великі військові навчання на кордонах країн НАТО. Ми збільшили присутність прикордонників і військових на кордонах. Звичайно, це збільшує ймовірність інцидентів", - сказав він.

Член Європарламенту, який раніше займав пост командувача Силами оборони Естонії, Ріго Террас запропонував Литві застосувати статтю 4 Хартії НАТО, яка закликає до консультацій, коли член Альянсу перебуває під загрозою. "Залучення НАТО - це єдино вірний курс дій в цій ситуації", - сказав він.

Дві білоруські туристичні компанії полегшили отримання віз і поїздок в Мінськ для осіб з Іраку, які шукають притулку. Їх доставляли до кордону, де контрабандисти і білоруські прикордонники допомагали їм нелегально перейти в Литву

Німецьке видання Spiegel опублікувало звіт, який проливає світло на те, як режим Лукашенка створив кризу на литовському кордоні. Згідно з ним, дві білоруські туристичні компанії, державні "Центркурорт" і мінський "Оскар тур", полегшили отримання віз і поїздок в Мінськ для осіб з Іраку, які шукають притулку. Їх доставляли до кордону, де контрабандисти і білоруські прикордонники допомагали їм нелегально перейти в Литву.

За даними литовських прикордонників, цьогоріч вони затримали 4115 нелегальних мігрантів, переважно з Сирії та Іраку. Торік лише 81 особу, 46 в 2019 році й 104 у 2018-му. Є також повідомлення про мігрантів, що прибувають з Білорусі на польський і латвійський кордони.

Заступник глави МЗС Литви Мантас Адоменас недавно заявив, що російські громадяни були серед тих, хто намагався незаконно перетнути литовський кордон.

"У нас був діалог з російським представником, бо кордон перетинають також російські громадяни", - сказав Адоменас.

У блозі експерт з питань Росії і колишній співробітник Держдепартаменту США Пол Гобл зазначив, що повідомлення про росіян серед нелегальних мігрантів "наводять на думку, що Росія може бути активним учасником хитрощів Лукашенка, про що досі мало хто замислювався".

Гобл додав, що це "майже напевно означає, що Москва використовує ситуацію в своїх цілях для створення проблем Литві, як члену НАТО і ЄС, провідному критику репресивної і агресивної політики Росії. Це додає труднощів Вільнюсу в спробах подолати кризу. Москва використовує великий близькосхідний потік для прикриття засилання в ЄС російських нелегалів".

Москва використовує ситуацію в своїх цілях для створення проблем Литві

Створена Лукашенком криза з мігрантами на литовському кордоні й твердження, що під її прикриттям контрабандним шляхом ввозять в Європу російських громадян, тривожать. Ці події додатково дестабілізують ситуацію напередодні військових навчань "Захід", що відбуваються раз на чотири роки. У них з 10 по 16 вересня в Білорусі будуть тренуватися 12800 військових, в тому числі 2500 з Росії.

Згідно з даними аналітиків з Rochan Consulting, які відстежують підготовку до навчань, присутність російських військ, ймовірно, перевищить заявлені 2500, а "Захід-2021" буде більшим, якщо порівнювати його з 2013 та 2017 роками. Можливо, це найбільші навчання "Захід" з 1999 року, коли провели перший такі тренування після холодної війни.

Найбільші спільні російсько-білоруські військові навчання за понад два десятиліття відбудуться на тлі штучно створеної, хоча й цілком реальної кризи на кордонах Білорусі з НАТО і ЄС. Ці навчання проводяться в той час, коли Росія неухильно розширює свою політичну, економічну і військову присутність в Білорусі. І вони відбуваються, на тлі того, що Москва продовжує розміщувати війська в російських прикордонних районах, близьких до України, нібито для підготовки до "Заходу-2021".

У Білорусі вже був спекотний серпень. А вересень обіцяє бути ще спекотнішим.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі