Офіс президента займеться інноваційним розвитком економіки. Про хороше і погане

Важливо пам'ятати, про елементи фундаменту, на якому вона може створюватися

Ви вже чули, що Володимир Зеленський створив робочу групу, яка займеться інноваційним розвитком економіки?

З хорошого:

- Важлива ініціатива, реалізація якої може змінити структуру і масштаб української економіки.

- Високий рівень учасників.

- Висока ймовірність імплементації прийнятих рішень.

З поганого:

- Розвиток економіки все-таки завдання Кабміну. Створення такої групи при ОП - показник, що КМУ не здатний сам цю ідею розвивати. Але як є.

- Ми перетворюємося на президентську республіку. Хоча для реформ це найефективніший формат, він несе в собі відомі ризики.

Ми перетворюємося на президентську республіку. Хоча для реформ це найефективніший формат, він несе в собі відомі ризики

Засідань групи ще не було, проте, скажу кілька слів.

Що таке інноваційна економіка? Інноваційна економіка (економіка знань, інтелектуальна економіка) - тип економіки, заснованої на потоці інновацій, на постійному технологічному вдосконаленні, на виробництві та експорті високотехнологічної продукції з дуже високою доданою вартістю і самих технологій.

Передбачається, що при цьому в основному прибуток створює інтелект новаторів і вчених, інформаційна сфера, а не матеріальне виробництво (індустріальна економіка) і не концентрація фінансів (капіталу).

У світовому рейтингу інноваційних економік Україна займає 45 місце. За нами слідують Румунія, Індія, Філіппіни. Нас випереджають (Естонія, Словенія, Латвія, Болгарія, В'єтнам, Таїланд.

У світовому рейтингу інноваційних економік Україна займає 45 місце

Незважаючи на величезний науковий, промисловий потенціал на початку 1990-х, Україна відстала від усіх своїх сусідів, ставши сировинною країною. Про це свідчить структура експорту.

Що заважало Україні розвивати інноваційну економіку?

По-перше, такими категоріями раніше правителі особливо не мислили. Точніше, слова говорили, бюджети виділяли, але справжню мотивацію і результат ви знаєте краще за мене.

По-друге, Україна не мала стратегії розвитку. Країни, у яких немає стратегії розвитку, є ресурсом для країн, які її мають.

У 2021 році Кабмін вперше затвердив довгострокову стратегію розвитку до 2030 року. Вона містить в собі елементи стимулювання інноваційної економіки, проте, амбітною її ніяк не назвеш. Це краще, ніж нічого, але все ж.

Говорячи про розвиток інноваційної економіки важливо пам'ятати, про важливі елементи фундаменту, на якому вона може створюватися:

1. Ефективна система правосуддя, захист прав інтелектуальної власності (чого немає) і захисту інвесторів (тут теж питання).

2. Інноваційна екосистема. Необхідна трансформація системи освіти, кооперація науки і вузів, створення агентства і фонду розвитку інновацій (з грантами, підтримкою інноваторів).

Необхідна трансформація системи освіти, кооперація науки і вузів, створення агентства і фонду розвитку інновацій

Активізація розвитку військово-промислового комплексу в кооперації з наукою і освітою, стимулювання розвитку технологій подвійного призначення (досвід Ізраїлю - найефективніший)

3. Ринок капіталу. Інноватори повинні мати можливість легко залучити в Україну (а не в США) капітал для розвитку своїх проєктів. А тут потрібна реалізація таких кроків:

- Запуск накопичувальної пенсійної реформи (і системи медичного страхування) як джерело довгострокової ліквідності на ринку капіталу.

- Перезагрузк ринку капіталу. Як варіант - створення за зразком ОАЕ і Казахстану - Міжнародного фінансового центру з міжнародною біржею і британським правом.

4. Стимулювання проривних секторів економіки:

- Авіакосмічний сектор - кооперація з міжнародними партнерами, імпорт технологій, створення нових продуктів, розширення ринку

- Титан - конструкційний матеріал ХХІ століття. Україна має 20% світових запасів, і у неї розроблені технології отримання його дешевше, ніж у інших країнах.

- Стимулювання розвитку в Україні продуктових, а не аутсорсингових IT компаній.

Стимулювання розвитку в Україні продуктових, а не аутсорсингових IT компаній

5. Фіскальна політика. У світі понад 5 тис. вільних економічних зон, велика частина яких націлена на виробництво інноваційної продукції.

В Україні діючих ВЕЗ немає. Виникає питання, чому інвестори повинні вибирати нас? Доповнити можна податком на виведений капітал, який стимулює реінвестиції прибутку в Україні, а не виведення його в інші країни.

6. Апгрейд держави. Розвиток системи e-government створює для інноваційного бізнесу більше можливостей, вище якість і швидкість державного сервісу, мінімізація корупції, створення сервісів, які будуть корисні для кожного бізнесмена України, включно з масою аналітичних, сервісних інноваційних продуктів.

7. Розвиток внутрішнього ринку. Україна поки що бідна країна, і внутрішній ринок в рази менше польського. Необхідно розвивати його через розширення кредитних програм і системи держзамовлення в створенні інноваційної продукції.

8. Промо і просування на зовнішніх ринках. Ефективніше держави тут ніхто не може бути. Це якщо коротко.

Не знаю, який порядок денний роботи групи, але крім ефективних рішень нам важливо мати архітектуру влади, яка зможе їх реалізувати. А з цим ми теж поки що відстаємо.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі