Бій Джошуа – Усик оголосили. Але не факт, що він відбудеться

У хевівейті цьогоріч ні в чому не можна бути впевненим

Минулого тижня чемпіон світу у надважкій вазі за трьома версіями Ентоні Джошуа та обов'язковий претендент на його титул за версією WBO, колишній абсолютний чемпіон світу у першій важкій вазі Олександр Усик підписали контракт на бій. Він запланований на 25 вересня. Має пройти на арені Tottenham Hotspur Stadium в Лондоні. На кону стоятимуть усі титули, якими володіє британець - WBA, IBF, WBO, а також менш значимий - IBO. Окрім того, переможець отримає дуже престижний пояс за версією журналу The Ring. Весь цей набір поясів надасть його володареві статусу найсильнішого надважковаговика сучасності.

Контракт підписаний, бій оголошено, але поки суперники не вийдуть на ринг стадіону, який вміщує понад 62 тисячі глядачів, немає цілковитої впевненості, що бій відбудеться. У хевівейті цьогоріч не можна бути впевненим ні в чому.

На кону стоятимуть усі титули, якими володіє британець

В березні два найсильніші супертяжі світу, британці Тайсон Ф'юрі, володар титулу WBC, та Ентоні Джошуа, володар всіх решти повноцінних титулів, домовились про проведення одразу двох поєдинків у 2021 році. Перший мав стати об'єднавчим за звання абсолютного чемпіона світу, а другий - матчем-реваншем. Едді Гірн, керуючий компанії Matchroom Sport і промоутер Джошуа, не раз заявляв, що сторони практично про все домовились і от-от буде оголошено дату та місце проведення "найвеличнішого боксерського поєдинку і однієї з найкрупніших спортивних подій у світі". Але за два місяці боксерський світ так і не взнав ніякої конкретики. І поки Гірн регулярно інтригував публіку черговими оптимістичними новинами та обіцянками анонсу мегафайту, команда ексчемпіона світу за версією WBC Деонтея Вайлдера через суд домоглася проведення третього бою американця з Тайсоном Ф'юрі. Бій Джошуа - Ф'юрі довелося відкласти. Так в Усика з'явився шанс вийти одразу на поєдинок за три чемпіонські пояси, не проводячи проміжного бою з іншим британцем - Джо Джойсом. Команда Усика вчепилася за цей шанс і не випустила його. Контракт підписали.

Вайлдер з Ф'юрі теж домовилися про бій, підписали контракт на його проведення у Лас-Вегасі 24 липня. Але за пів місяця до поєдинку тест Ф'юрі на коронавірус показав позитивний результат. Бій перенесли на 9 жовтня.

До 25 вересня - запланованої дати бою між Джошуа та Усиком - стільки невідомого, що не можна бути певним у тому, що два олімпійські чемпіони Лондона-2012 зустрінуться.

Для Джошуа бій з Усиком не є пріоритетним ані в історичному масштабі, ані з точки зору фінансової користі

Для Джошуа бій з Усиком не є пріоритетним ані в історичному масштабі, ані з точки зору фінансової користі. При цьому є немалий ризик програти і втратити перспективи таки зійтися з Ф'юрі у найбільш статусних та мегаприбуткових боях. Тому не буде дивним, якщо в таборі Джошуа, щось "трапиться" і бій з Усиком перенесуть/відмінять. Наприклад, травма, коронавірус. А ще невідомо, яка у вересні буде епідеміологічна ситуація на Туманному Альбіоні і чи дозволять глядачам бути присутніми на стадіоні. Врешті, чи викличе в розбалуваних британських фанатів інтерес цей бій, щоб заповнити стадіон і купити платну трансляцію - основних джерел прибутку з поєдинку. Судячи з тої інформації, яка просочується в ЗМІ, розмір гонорарів суперників досить солідний. І від того, чи вдасться зібрати необхідну суму на продажі "тікетів", телеправ і Pay-per-view багато в чому буде залежати, чи відбудеться бій Джошуа - Усик. Едді Гірн точно не належить до того типу промоутерів, які займатимуться благочинністю, організовуючи шоу собі в збиток.

Працювати з Усиком буде Анатолій Ломаченко. Але підсумок бою залежатиме від форми Джошуа

Є інформація, що працювати з Усиком буде Анатолій Ломаченко - батько і тренер Василя Ломаченка. Він готував Олександра до поки найголовнішого бою в його профі-кар'єрі - проти боксера з РФ Мурата Гассієва за звання абсолютного чемпіона світу і трофей Мухаммеда Алі в фіналі Всесвітньої серії боксу. Тоді в липні 2018-го в Москві - ми побачили найкращу і найдосконалішу версію Усика. Хоч і проти травмованого і не пікового Мурата Гассієва - він досі не може повністю оговтатися від наслідків травми та операції. На Анатолія Ломаченка фанати українського боксера покладають головні свої сподівання.

Але все в цьому бою буде залежати не від Усика і Ломаченка-старшого, а від того, в якій формі, наскільки мотивованим та готовим підійде до бою Ентоні Джошуа. Якщо він буде у своїх оптимальних кондиціях, то в Усика буде вкрай мало шансів на успіх і в цьому бою ми вкотре переконаємось у дієвості знаного боксерського правила: хороший великий боксер завжди переможе хорошого маленького боксера.

Василь Танкевич, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі