Найкорисніша для здоров'я звичка – їсти овочі щодня

Болгарський перець містить добову норму вітаміну С

Серед усіх продуктів, які ми їмо протягом дня, 2/3 має складати рослинна їжа. Це - злакові, бобові, овочі, фрукти-ягоди. Якщо злакові та бобові - це поза сезонні продукти, то овочі, фрукти і ягоди мають сезонність. Саме зараз, влітку, маємо змогу насолодитися їх свіжістю та смаком.

Про овочі, фрукти та ягоди можна знайти величезну кількість корисної інформації. Я думаю, що немає людей, які б цієї інформації не знали. І тим не менш, не всі, навіть розуміючи наскільки це важливий компонент в харчуванні, вживають їх в достатній кількості. Деякі обходять їх стороною, вважаючи за краще білкову їжу, крупи, молочні продукти. Овочі здаються їм занадто прісними, вони не дають почуття повного насичення.

Овочі – в першу чергу, джерело мінералів і води. Калій, кальцій, натрій, магній і багато інших елементів надходять до нас в організм у великій кількості з овочами. Ці елементи важливі для протікання всіх обмінних процесів в організмі, необхідні для нормальної роботи серцево-судинної, травної, нервової систем. Вони регулюють водний баланс. Якщо в організм здорової людини надходить достатня кількість калію і води, зайва рідина не буде затримуватися.

Овочі – важливе джерело клітковини і пектину. Допомагають роботі кишківника підтримують мікрофлору, звільняють від токсичних сполук

Овочі – важливе джерело клітковини і пектину. Допомагають роботі кишківника підтримують мікрофлору, звільняють від токсичних сполук, а це сприяє зниженню рівня холестерину і нормалізації ваги. І тоді зовсім не потрібно витрачати гроші на аптечні добавки з клітковиною - натуральні продукти дешевші і кращі. Досить щодня їсти овочі.

Овочі – джерело вітамінів і хлорофілу. Наприклад, один болгарський перець містить кілька добових доз вітаміну С, а в одній середній моркві вміст бета-каротину вдвічі перевищує добову потребу. Всі зелені овочі містять хлорофіл. Функції його різноманітні. Наприклад, він знижує активність канцерогенів і добре впливає на підтримку кількості червоних кров'яних тілець, що важливо при лікуванні анемії.

Для того, щоб отримати третину необхідної кількості клітковини, аскорбінову кислоту, бета каротин, калій, магній і кальцій необхідно з'їдати хоча б 400 г овочів на день. І це не так багато – дві овочевих страви по 200 г. Але вам забезпечити різноманітний мінеральний і вітамінний склад не вдасться, якщо вживати тільки традиційний салат з помідорів, огірків і зелені. Овочі повинні бути різноманітними. Бо в одних овочах більше клітковини і вітаміну С, в інших бета каротину, в третіх – йоду. Тільки різноманітність овочів буде повноцінно забезпечувати нас всім необхідним.

Деякі види овочів, які не рекомендують часто вживати в сирому вигляді. Наприклад, хрестоцвіті

Зазвичай я рекомендую з'їдати дві порції свіжих овочів, які складаються із зелені і сирих овочів та одну порцію приготованих. Справа в тому, що є деякі види овочів, які не рекомендують часто вживати в сирому вигляді. Наприклад, хрестоцвіті. Це різні види капусти, редису, руколи, шпинату тощо.

Щоб зробити овочеву частину нашого раціону різноманітнішою, рекомендую двічі-тричі на тиждень міняти склад овочевих страв. А щоб травлення працювало, як годинник, овочі треба доповнювати й іншими продуктами, зокрема, білками і жирами рослинного і тваринного походження.

Якщо ви збільшите споживання найрізноманітніших овочів до норми – 400-500 г в день, то отримаєте найкориснішу для вашого здоров'я звичку. Їжте овочі щодня та дбайте про своє здоров'я.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі