У влади є три проблеми. Поки їх не вирішить, Україна не стане успішною

Політична еліта, перші особи країни все далі відходять від реальності

Днями спілкувався з друзями, що глибоко знають ситуацію всередині і мають великий авторитет як у країні, так і поза нею. Говорили про ситуацію в Україні, перспективи, нові виклики.

Нижче короткі висновки нашої розмови і три проблеми української влади:

1. Віртуалізація.

Політична еліта, перші особи країни все далі відходять від реальності. До першої особи негативну інформацію доносити не можна. Йому дають тільки позитив, часто несправжній.

До першої особи негативну інформацію доносити не можна. Йому дають тільки позитив, часто несправжній

І вибудовуються дві реальності. Та, в якій живе Офіс президента, і та, де вся інша Україна. І це впливає як на оцінку ситуації, так і на рішення, які приймаються. Приклад віртуалізації — нерозуміння того, що реально відбувається в країні, в економіці, в безпеці.

Приймаються гучні рішення, але ніхто не відстежує їх виконання. Досить поглянути на бюджетну декларацію Мінфіну, яка не відповідає Стратегії 2030, затвердженій раніше Кабміном. Або пріоритетні закони, що підвищують податкове навантаження, що суперечить і стратегії і президентській програмі і навіть необхідності (бюджет наповнюємо з профіцитом до плану).

П'ятничні рішення РНБО теж мають таку природу, якщо розібратися з цілями і завданнями цього органу. І судовими перспективами. Сюди ж — нерозуміння, чому Україна досі не в НАТО і не в ЄС. І багато іншого.

Чи можливий реальний розвиток у віртуальній реальності? Дайте відповідь самі.

2. Піраміда некомпетентності.

Сильні лідери не бояться оточувати себе сильнішими, ніж вони. Саме це робить їх ще сильнішими і успішнішими. В ОП сильних і компетентних бояться. У підсумку, беруть слабких, а ті по вертикалі на наступний рівень беруть ще слабших. Як результат — в держсекторі анархія.

В Офісі президента сильних і компетентних бояться. У підсумку, беруть слабких, а ті по вертикалі на наступний рівень беруть ще слабших

Основні документи сьогодні готують не держоргани, а консультанти на грантах. Чи розуміють замовники, що там написано, те ще питання.

Чи здатна система на розвиток? Дайте відповідь самі.

3. Коротконосість.

Довгих планів немає. Стратегією займатися нікому і ніколи. Всі рішення приймаються на коротку перспективу з оглядкою на зміну електоральних оцінок.

Чи можливий ривок і розвиток у такій системі? Дайте відповідь самі.

Це короткі тези про ключові "якорі", але вони теж є не причиною, а наслідком.

Причина у тому, що:

- ми не створювали з вами країну, не домовлялися про її цілі, шляхи досягнення. Ми отримали осколок СРСР, створений за його лекалами, і цей осколок годував нас 30 років, не створюючи нового;

- ми не маємо ідеологічних партій, що представляють інтереси людей. Ви платите членські внески в партію? Тоді чому думаєте, що вона представляє ваші інтереси?

- у нас немає справжніх еліт. Людей, готових брати на себе відповідальність за інших людей і країну, справжніх державників, які думають про наступні покоління, а не наступні вибори.

Без появи в країні державників і еліт, країна буде старіти, люди їхати, проросійські сили — посилюватися

Чим все це закінчиться?

- усвідомлення проблеми — перший крок до її вирішення.

- без появи в країні державників і еліт, країна буде старіти, люди їхати, проросійські сили — посилюватися;

- без колапсу влади ми не перейдемо Рубікон і не почнемо розвиватися;

- без появи ідеологічних партій, які представляють людей, а не олігархів, ми не зрушимо з місця.

- державна система руйнується, потрібен дизайн нової системи, новий суспільний договір.

З хорошого: диктатура і авторитаризм з такою системою влади неможливі в принципі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі