Єнджей Бєлєцький
Оглядач польської газети Rzeczpospolita
18.06.2021

Байден не зміг повернути єдність Заходу

Адміністрація президента США не здатна виправити минулі помилки

"Америка повернулася у світову політику!" - кілька разів запевняв європейських колег президент США Джо Байден під час свого першого турне Європою, яке завершилося в середу, 16 червня. Він хотів підкреслити, що епоха його попередника Дональда Трампа була лише коротким епізодом і випадковістю в трансатлантичних відносинах між ЄС і США. Тепер же світ повинен повернутися на старі рейки, знову діяти на основі міжнародних інститутів і норм права, створених США після Другої світової війни. І, звичайно ж, визнати лідерство Америки.

Але час повернути назад неможливо, тому що Трамп назавжди змінив реальність. Він порвав зі стратегією своїх попередників, - пише Єнджей Бєлєцький для Rzeczpospolita.

Трамп покинув пост президента на початку року, залишивши Америку дуже ослабленою пандемією і поляризацією суспільства. На відновлення економіки і політичної системи США підуть роки.

Слабкість США проявила суперечка Америки з Німеччиною щодо "Північного потоку-2". Виявилося, Байдену не вдалося змусити німецького канцлера Ангелу Меркель зупинити будівництво газопроводу. Йому також не вдалося переконати Німеччину, Францію та Італію беззастережно приєднатися до антикитайського хрестового походу Америки. Західна Європа не хоче жертвувати економічними інтересами в догоду поліпшення відносин зі США, бо шукає всі можливості для відновлення після пандемії.

Західна Європа не хоче жертвувати економічними інтересами в догоду поліпшення відносин зі США

Європа бачить, що позиції 79-річного Байдена слабкі. На думку багатьох експертів, він не потрапив би в Білий дім, якби не катастрофічна смертність у США і помилки Трампа в боротьбі з пандемією. Також Байден може втратити більшість у Конгресі на користь республіканців в наступному році. Тож краще, міркують європейці, оформити собі страховку на випадок, якщо Америка зосередитися на своїх інтересах, і буде вести справи з Китаєм чи Росією по-своєму. Європа навіть намагається робити боязкі кроки до самостійної оборонної політики.

Це накладається на інші помилки нової американської адміністрації. Команда Байдена приділяє мінімум уваги відносинам з Польщею і країнами Балтії, що послаблює захист цих країн і України від російської агресії.

Байден також не зміг подолати ті часи, коли називав британського прем'єра Бориса Джонсона "фізичним і психологічним клоном Трампа". Він різко критикував його за те, як йдуть справи в Північній Ірландії після Брекзиту.

Оскільки він ігнорував Іспанію та Італію так само, як Польщу, то незважаючи на усмішки і поплескування по спинах на самітах "Великої сімки", НАТО і ЄС в Європі, Байден фактично не відновив єдність Заходу.

Замість спільноти демократії, яку Байден справедливо хоче побудувати, політики в європейських країнах бачать світ як арену зіткнення приватних інтересів окремих держав

Політики в європейських країнах, що міркують з погляду національних, а то й націоналістичних інтересів, на підйомі. Замість спільноти демократії, яку Байден справедливо хоче побудувати, бачать світ як арену зіткнення приватних інтересів окремих держав.

Однак ніде зіткнення ідеалів Байдена з реальністю не було більш жорстоким, ніж на саміті з Путіним. Американський президент не очікував, що в Женеві "перезавантажить" відносини з Москвою, але говорив про побудову "більш передбачуваних відносин", тобто про згоду Путіна на американські правила гри, хоча б в більш скромній версії, ніж це має бути обов'язковим для Заходу.

Байден означив 16 областей, які мають бути виключені з кібератак росіян. Наприклад, енергопостачання і водопостачання. Він попередив, що вбивство російського опозиціонера Олексія Навального матиме "катастрофічні" наслідки для Росії. І запропонував переговори про всеосяжне скорочення озброєнь, які включатимуть не тільки стратегічні ядерні ракети, з чим згоден Путін, але теж тактичні ядерні ракети і звичайні збройні сили, які значно небезпечніші для миру в Європі. Байден також оголосив, що Америка буде захищати суверенітет і територіальну цілісність України.

Москва не має наміру утримуватися від бандитських дій по світу

Після зустрічі Байден запевнив, що "атмосфера переговорів була конструктивною". Однак зовсім інше враження могло виникнути у глядачів після 50-хвилинної пресконференції Путіна. Глава Кремля зробив в ній серію звинувачень в сторону Америки, вказавши, що система цінностей, за якою живуть США, не набагато краща за ту, яка є у Росії. Іншими словами, Москва не має наміру утримуватися від бандитських дій по світу, таких як загроза війни в Україні чи підтримка викрадення літака компанії Ryanair білоруським режимом.

Повернувшись з Європи в Штати, Байден мав дійти висновку, що світ, в якому він збирається працювати, буде більше схожим на суперництво країн, ніж на гармонійний хор, пов'язаний американськими ідеалами чи, принаймні, прагненням до них. А це погані новини.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі