Хочеться молодої картоплі з кропом, це голос природи. Не глушіть його чіпсами

В часи мого дитинства їжа була простою. Потім в наше життя прийшла харчова промисловість

Коли я була дитиною, щороку мене відправляли "на село", де я їла майже щодня одні і ті ж страви: яєшню, сир із сметаною, салат із огірків із сиром і сметаною, вареники із сиром і сметаною, картоплю варену, печену і у варениках, пила молоко свіже і кисле, із солодощів - вишні у ягодах і у варениках, коржики з прісного тіста, виваляні у розтертому маці з цукром і водою, або хліб з вишневим варенням і молоком.

Хліб купували раз в тиждень, звичайний, сірий.

Ще моя бабуся пекла паляниці прямо на металевій пластині печі. Прісні, на зразок круглого лаваша. Намазувала маслом, яке збивала вручну в дерев'яному такому гаджеті.

М'ясо було рідко, зберігали його посоленим у трьохлітрових банках, у льосі під дошками підлоги, бо холодильника не знали.

Так минало моє літо.

Я допомагала пасти корову, любила ходити босою, носили з "бабою" лантухи з конюшиною і тирсою.

Вечеряли простою сільською їжею.

В селі я не пам'ятаю жодної людини з надмірною вагою.

Всі багато працювали і рано лягали спати, сільське життя було важким і безпросвітним.

В нашій сім'ї час від часу були смажені "катлєти" з макаронами з цибулею, борщі, супи, салати, налисники і тп страви. І "кампоти". На щастя, мама не вміла пекти, тому традиційних недільних печив та тістечок не було.

І навіть та їжа була простою, хоч і варили "ананасове" варення із кабачків

І навіть та їжа була простою, хоч і варили "ананасове" варення із кабачків.

Потім все змінилося і в наше життя прийшла харчова промисловість з її комерційною зацікавленістю - привабливими та збуджуючими апетит харчовими продуктами без відповідного хімічного навантаження (це коли "зі смаком" бекону, чи сиру, чи м'яса, яких там і в помині немає). Смакові "імітатори" порушують обмін речовин, роботу центрів голоду та ситості.

Ожиріння з поодиноких випадків почало набирати масовий характер. І теорія про баланс отриманих та використаних калоріях, почала розлазитися по швам.

Стало зрозуміло, що проблема ожиріння, цукрового діабету 2 типу дуже часто криється не в самих людях, а у продуктах харчування.

Хімічний склад більшості продуктів змінився і став невідповідним до еволюційних потреб. І надзвичайно знизилася фізична активність.

В часи мого дитинства їжа була простою, низько- та нормофагічною.

Вам мало знайомі ці слова, але вони мають дуже важливе значення.

Хімічний склад більшості продуктів змінився і став невідповідним до еволюційних потреб. І надзвичайно знизилася фізична активність

Нормофагічна їжа (молоко, картопля, яйце) складається з одного продукту, помірна магічність - поєднання декількох продуктів, наприклад, варене м'ясо без додавання спецій, хліб з маслом, чи каша з молоком, картопля з квашеним молоком, мамалига із бринзою.

Низькофагічна їжа - це малосолона, прісна, без спецій, відварена та парова - парові котлети, варені овочі.

Вони не сильно збуджують апетит і тому їх багато не з'їсиш.

ХХІ століття - це ера їжі з дуже високою фагічністю.

Це їжа, в якій до максимуму посилені всі смаки: солодкі, солоні, гострі, жирні. Така їжа, переважно, дуже бідна життєво важливими факторами харчування - вітамінами, мінералами, антиоксидантами, які регулюють обмін речовин. Намагаючись компенсувати дефіцит цих мікронутрієнтів, в організмі підвищуєтья апетит, який еволюційно спрямований на пошуки джерел поповнення цих речовин, і який штовхає людину до переїдання, внаслідок чого розвиваються порушення роботи органів травлення та обміну речовин.

Спосіб життя, зміни в харчуванні ведуть до незворотніх змін мікробіому, який формувався і еволюціонував разом з людиною. Це робить людину беззахисною перед багатьма хворобами.

Спосіб життя, зміни в харчуванні роблять людину беззахисною перед багатьма хворобами

Ми живемо в час вседоступності в їжі. Їжа є завжди і різна.

Сезонна і несезонна. Місцева та екзотична. Вдень і вночі.

Не властиве людській природі харчування, порушує еволюційно сформований обмін речовин і стає причиною масового ураження людства хворобами цивілізації.

Сьогодні - Всесвітній день здорового харчування та день без харчових надмірностей.

Хотілося б, щоб такі дні переважали в нашому житті.

Щоб ми не робили гірше собі і світу, в якому живемо.

Якщо Вам захочеться молодої картоплі з кропом, молодою цибулею та склянку кислого молока, то знайте, що це голос природи; не глушіть його чіпсами з колою.

Далі буде, не перемикайтесь.

Напишіть, які прості страви Ви їли в дитинстві, переконана, буде дуже багато збігів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі