Хочеться молодої картоплі з кропом, це голос природи. Не глушіть його чіпсами
В часи мого дитинства їжа була простою. Потім в наше життя прийшла харчова промисловість
Коли я була дитиною, щороку мене відправляли "на село", де я їла майже щодня одні і ті ж страви: яєшню, сир із сметаною, салат із огірків із сиром і сметаною, вареники із сиром і сметаною, картоплю варену, печену і у варениках, пила молоко свіже і кисле, із солодощів - вишні у ягодах і у варениках, коржики з прісного тіста, виваляні у розтертому маці з цукром і водою, або хліб з вишневим варенням і молоком.
Хліб купували раз в тиждень, звичайний, сірий.
Ще моя бабуся пекла паляниці прямо на металевій пластині печі. Прісні, на зразок круглого лаваша. Намазувала маслом, яке збивала вручну в дерев'яному такому гаджеті.
М'ясо було рідко, зберігали його посоленим у трьохлітрових банках, у льосі під дошками підлоги, бо холодильника не знали.
Так минало моє літо.
Я допомагала пасти корову, любила ходити босою, носили з "бабою" лантухи з конюшиною і тирсою.
Вечеряли простою сільською їжею.
В селі я не пам'ятаю жодної людини з надмірною вагою.
Всі багато працювали і рано лягали спати, сільське життя було важким і безпросвітним.
В нашій сім'ї час від часу були смажені "катлєти" з макаронами з цибулею, борщі, супи, салати, налисники і тп страви. І "кампоти". На щастя, мама не вміла пекти, тому традиційних недільних печив та тістечок не було.
І навіть та їжа була простою, хоч і варили "ананасове" варення із кабачків
І навіть та їжа була простою, хоч і варили "ананасове" варення із кабачків.
Потім все змінилося і в наше життя прийшла харчова промисловість з її комерційною зацікавленістю - привабливими та збуджуючими апетит харчовими продуктами без відповідного хімічного навантаження (це коли "зі смаком" бекону, чи сиру, чи м'яса, яких там і в помині немає). Смакові "імітатори" порушують обмін речовин, роботу центрів голоду та ситості.
Ожиріння з поодиноких випадків почало набирати масовий характер. І теорія про баланс отриманих та використаних калоріях, почала розлазитися по швам.
Стало зрозуміло, що проблема ожиріння, цукрового діабету 2 типу дуже часто криється не в самих людях, а у продуктах харчування.
Хімічний склад більшості продуктів змінився і став невідповідним до еволюційних потреб. І надзвичайно знизилася фізична активність.
В часи мого дитинства їжа була простою, низько- та нормофагічною.
Вам мало знайомі ці слова, але вони мають дуже важливе значення.
Хімічний склад більшості продуктів змінився і став невідповідним до еволюційних потреб. І надзвичайно знизилася фізична активність
Нормофагічна їжа (молоко, картопля, яйце) складається з одного продукту, помірна магічність - поєднання декількох продуктів, наприклад, варене м'ясо без додавання спецій, хліб з маслом, чи каша з молоком, картопля з квашеним молоком, мамалига із бринзою.
Низькофагічна їжа - це малосолона, прісна, без спецій, відварена та парова - парові котлети, варені овочі.
Вони не сильно збуджують апетит і тому їх багато не з'їсиш.
ХХІ століття - це ера їжі з дуже високою фагічністю.
Це їжа, в якій до максимуму посилені всі смаки: солодкі, солоні, гострі, жирні. Така їжа, переважно, дуже бідна життєво важливими факторами харчування - вітамінами, мінералами, антиоксидантами, які регулюють обмін речовин. Намагаючись компенсувати дефіцит цих мікронутрієнтів, в організмі підвищуєтья апетит, який еволюційно спрямований на пошуки джерел поповнення цих речовин, і який штовхає людину до переїдання, внаслідок чого розвиваються порушення роботи органів травлення та обміну речовин.
Спосіб життя, зміни в харчуванні ведуть до незворотніх змін мікробіому, який формувався і еволюціонував разом з людиною. Це робить людину беззахисною перед багатьма хворобами.
Спосіб життя, зміни в харчуванні роблять людину беззахисною перед багатьма хворобами
Ми живемо в час вседоступності в їжі. Їжа є завжди і різна.
Сезонна і несезонна. Місцева та екзотична. Вдень і вночі.
Не властиве людській природі харчування, порушує еволюційно сформований обмін речовин і стає причиною масового ураження людства хворобами цивілізації.
Сьогодні - Всесвітній день здорового харчування та день без харчових надмірностей.
Хотілося б, щоб такі дні переважали в нашому житті.
Щоб ми не робили гірше собі і світу, в якому живемо.
Якщо Вам захочеться молодої картоплі з кропом, молодою цибулею та склянку кислого молока, то знайте, що це голос природи; не глушіть його чіпсами з колою.
Далі буде, не перемикайтесь.
Напишіть, які прості страви Ви їли в дитинстві, переконана, буде дуже багато збігів.
Коментарі