Україна створить кібервійська для протидії російській агресії

Для української армії інтернет став таким же полем битви, як окопи Донбасу

Керівництво української армії планує створити кібервійська, щоб протистояти росіянам у кібервійні. Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив ЗМІ, що Київ схвалив створення сил безпеки, призначених для кібервійни. Президент Володимир Зеленський незабаром видасть наказ про створення спеціальних сил кібербезпеки країни, додав він.

У 2014 році Росія захопила український Крим, а потім розпочала нетрадиційне військове вторгнення на Донбасі. Мінські угоди зупинили активні масові бої і сформували лінію фронту, протяжністю близько 400 км. Бої тепер переважно ведуть на віддалі з окопів і за допомогою снайперів, - пише Нолан Петерсон для Coffee or Die Magazine.

"Війна закінчиться скоро, як тільки-но Путін відведе свої війська, забере танки й транспорт з Донбасу в Росію", - каже Данілов.

Фізичні наслідки війни зазвичай географічно обмежені ділянками по обидві боки лінії фронту. Вони дорівнюють дальності зброї, яку використовують сторони.

Однак на віддалі від лінії фронту Росія постійно веде кібернаступ проти України. З 2014 року російські кібератаки, націлені на українські енергосистеми, банківські системи, мережі водопостачання, аеропорти і вибори.

У 2021 році СБУ повідомила про понад 600 кібератак на Україну

У лютому Київ звинуватив Росію в масованих кібератаках на сайти українських служб безпеки і оборони. У 2021 році СБУ повідомила про понад 600 кібератак на Україну. Цьогоріч українські силовики повідомили про сплеск російських кібератак в період, коли Росія зосередила тисячі військових біля українських кордонів.

"Україна - в авангарді боротьби з гібридною російською агресією. Наше завдання - зміцнити співпрацю в сфері кібербезпеки зі структурами і державами-членами НАТО. Росія останнім часом значно посилила інформаційну війну проти нас", - каже Данілов.

Для української армії інтернет став таким же полем битви, як окопи Донбасу. У грудні 2016 року в результаті кібератаки, яку українські офіційні особи приписали Росії, відключили п'яту частину електромереж Києва. З 2014 року українські служби безпеки запобігли великій кількості кібератак зі спробами вкрасти секретну інформацію з українських урядових мереж.

Російські кібератаки перетворили комерційно доступне програмне забезпечення в інструменти шпигунства і кібервійни проти України. Росія використовувала також смартфони, щоб шпигувати за українськими військовими і вести проти них психологічну війну.

Головна мета інформаційної війни Росії - спровокувати громадянські заворушення і підірвати довіру до української влади

За словами українських силовиків, головна мета інформаційної війни Росії - спровокувати громадянські заворушення і підірвати довіру до української влади.

Київ заборонив російські пошукові системи в інтернеті, комерційно доступне російське програмне забезпечення і популярні російські соцмережі – як то "ВКонтакте".

Для протидії кіберзагрозам Україна створила "Ситуаційний центр кібербезпеки" в 2018 році, а українські офіційні особи налагодили тісніші зв'язки із західними спецслужбами для посилення кіберзахисту України. Війна в Україні також вплинула на те, як НАТО готується до наступного військового конфлікту. У 2017 році Альянс і Україна створили спільний Центр з протидії гібридній війні.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі