Уряд уліз "регулювати ціни" на ринок пального. Що очікувати далі?

Буде обмеження націнки на круасани чи концерти "Кварталу 95"

Те, що цей уряд уліз "регулювати ціни" на ринок пального у єдиній економічно невільній країні Європи, мене не дивує. Мене трішки дивує спроба "нормалізувати" це явище експертами. (Державне регулювання цін на паливо дасть змогу відновити та посилити конкуренцію на ринку АЗС, вважає позаштатний радник керівника Офісу президента Тимофій Милованов. - Gazeta).

Економічна наука може й "довела, що програми лояльності призводять до підвищення цін на ринку і збільшують прибутки компаній вище, ніж при умові вільної конкуренції." Однак вона також довела, що саме це (підвищення ціни на ринку і збільшення прибутку компанії через створення "тимчасової монополії") є ціллю практично будь-якої успішної інновації. Саме тому та сама економічна наука ще з часів Шумпетера підтримує таке явище як патенти, які тимчасово захищають монопольну ренту інноватора задля стимулювання інновацій.

Цікаво, що б сталось, якби американська держава обмежила право компанії Apple чи Microsoft ставити бажану націнку на свої (запатентовані) інноваційні продукти і послуги? Між іншим, створення екосистеми різних продуктів Apple чи Microsoft і є тією самою "програмою лояльності", лише в іншій формі.

Цікаво, що б сталось, якби американська держава обмежила право компанії Apple чи Microsoft ставити бажану націнку на свої інноваційні продукти і послуги?

Французький економіст Філіп Аґіон, професор Лондонської Школи Економіки зазначає: "У країнах без належного захисту прав власності очікувана рента від інновацій є занадто низькою, щоб стимулювати інновації. Будучи виключеними з процесу "клубної конвергенції" (зближення рівнів життя країн-членів міждержавних союзів і угод), такі країни, як правило, є найбіднішими. Отже, навіть незважаючи на те, що технологічний стрибок від кожної інновації, як правило, є більшим у цих менш розвинутих країнах, темпи їхнього зростання можуть виявитися нижчими, ніж темпи зростання розвинутих країн. Замість того, щоб наближатись до рівня ВВП на душу населення розвинутих країн, бідні країни зі слабким захистом прав власності, в підсумку, стагнують."

Що очікувати від цього уряду далі? Обмеження націнки на круасани в пекарнях до рівня базарних хот-догів? Обмеження націнки бізнесових програм Київської Школи Економіки (яка, між іншим, з часу заснування успішно створила ряд преміальних Блакитних Океанів) до рівня районних ПТУ? Обмеження концертних націнок "Кварталу 95" до рівня районних будинків культури?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі