Україна не має ні союзників, ні економіки

Битися до останнього й перемагати – різні речі

На воєнну ескалацію з боку Росії українські бійці та ветерани відреагували лаконічно: битимемося до останнього! Про це сказав і президент Володимир Зеленський 20 квітня у відеозверненні до нації. Битися до останнього й перемагати, – на жаль, різні речі.

На календарі ХХІ століття. Без високих технологій жодна країна не спроможна відстояти суверенітет і територіальну цілісність. Росія блокує азовські порти. Під загрозою й чорноморські. Кораблі США до Чорного моря так і не зайшли. Туреччина оголосила нейтралітет. Є надія, що біля наших берегів побачимо британські есмінці. Але вони не можуть вічно стояти на одеському рейді. Блокада портів – це прояв прямої воєнної агресії. Як Україна може відповісти на дії Росії в Чорному й Азовському морях? Ніяк.

На календарі ХХІ століття. Без високих технологій жодна країна не спроможна відстояти суверенітет і територіальну цілісність

Український флот не має протикорабельного озброєння. Боєздатність авіації сумнівна. Всі літаки – з написом "Зроблено в СРСР". Наймолодшому 30 років. Якщо вони літають, це не означає, що їх можна відправити в бій. Восьмий рік війни. Питання про оснащення Військово-Повітряних сил сучасними літаками досі не вирішене. У високих кабінетах дотепер не визначилися, які вибрати – американські F-16, французькі Dassault Rafale чи шведські Saab JAS 39 Gripen.

У серпні торік на озброєння прийнято протикорабельну крилату ракету Р-360 "Нептун". Розробник – КБ "Луч". Провели успішні випробування з наземних пускових установок. Адаптують комплекс для морських і повітряних платформ. Дальність польоту ракети – 280 кілометрів. Здавалося б, гідна відповідь України на морську блокаду. Але звернімося до інтерв'ю гендиректора КБ "Луч" Олега Коростельова: цілевизначення та ціленаведення ракети здійснюється за допомогою супутників, безпілотників і наземних радіолокаційних комплексів. Що це означає? Пояснюю: Бог створив Землю круглою. Потрібна контактна точка, що зводитиме в єдину систему пускову установку й ціль. Але в України немає супутників. Про стан авіації вже згадано. Залишаються катери, яким ставитиметься бойове завдання – здійснити маневр у зоні дії ворожої авіації й вийти на лінію радіолокаційної фіксації цілі. Скільки з цих катерів повернуться в порт приписки?

У нас уже немає союзників. У нас немає й економіки, що витягнула б тягар війни – комплекс оборонних програм, включаючи космічну. Однак ми битимемося до останнього. На жаль, президент не уточнив: хто "ми".

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 13 травня

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі