Інвестори сприймають Україну, як африканську країну всередині Європи

Доки в нас "корупційний консенсус", так і будемо десь між Ганою і Єгиптом

Днями з'явилася інформація про розміщення Мінфіном єврооблігацій на суму $1,25 млрд зі ставкою 6,87%. На останньому квітневому аукціоні ОВДП Мінфіном залучено 10,4 млрд грн.

Після провального місяця, коли російське бряцання зброєю виявило неготовність нашої урядової системи до кризи, це значне покращення ситуації. Принаймні доступ до фінансування знову з'явився — хоча тепер ми на практиці побачили, наскільки він нестабільний.

Розслаблятися, очевидно, не варто. Планові показники бюджету все ще не виконуються по зовнішніх запозиченнях, в квітні відставали і по внутрішніх запозиченнях. За квітень за внутрішніми запозиченнями залучено 17,7 млрд грн, при плані в 32 млрд грн. $1,25 млрд (трохи менше 35 млрд грн) зовнішніх запозичень — трохи менше 60% від плану згідно розпису, який мав би виконуватися на даний момент, адже це перше за рік залучення зовнішніх запозичень.

Планові показники бюджету все ще не виконуються по зовнішніх запозиченнях, в квітні відставали і по внутрішніх

Ставки за облігаціями, на жаль, вичерпно відображають те, як нас сприймають інвестори у світовій економіці. Монголія на аналогічний строк кредитується під 5%. Вірменія, яка нещодавно програла війну і занурена в політичну кризу — під 3,6%. Ми десь між Ганою (7,8%) та Єгиптом (5,9%). Втім, добре, що ринки в принципі нас поки кредитують. Росіяни, на жаль, добре продемонстрували, що у кризовій ситуації ми цей доступ до фінансування можемо відразу втратити.

Єдиний спосіб повернути нас до клубу європейських (хоча б східноєвропейських) країн — це системні реформи, направлені на зміну суспільно-політичного укладу в нашій державі. В рамках нинішнього "корупційного консенсусу" ми й надалі будемо десь між Ганою та Єгиптом, країною Африки всередині Європи. За нинішнього уряду, ледь спроможного виконувати рутинну роботу, навряд варто очікувати якихось серйозних зрушень, але після його заміни до них конче необхідно повернутись.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі