Треба запровадити кримінальну відповідальність за приховування громадянства РФ

Такі норми потрібні Україні навіть без огляду на окуповані території

Днями було озвучено вражаючу цифру – близько 500 тисяч мешканців окупованих територій Луганської та Донецької областей мають уже російське громадянство.

Москва цьому послідовно сприяє. Тож теперішня півмільйонна цифра буде поступово зростати. На перспективу постає запитання - нащо Україні мільйони громадян РФ? Хоч за п'ять, хоч за 10 років.

Окрім цього риторичного запитання, вимальовується відповідь на інше: Україні на окупованій частині важливіші люди чи території? Стає дедалі зрозуміліше, що саме території. На відміну від анексованого Криму, набуття російського громадянства на окупованому Донбасі є добровільним.

Близько 500 тисяч мешканців окупованих територій Луганської та Донецької областей мають уже російське громадянство

Київ зараз із цим нічого не вдіє. Однак цілком може сигналізувати про те, що після деокупації російській п'ятій колоні буде непросто. Наприклад, уже тепер ухвалити законодавство про носіїв російського громадянства на території України.

Має бути категорична вимога щодо виходу з нього, а до того - заборона на участь таких людей у виборах усіх рівнів та обіймання посад в державних структурах та органах місцевого самоврядування. Також доцільно заборонити участь в громадських об'єднаннях, позбавити права користування соціальними пільгами тощо. Носії російського громадянства повинні повідомляти про нього відповідні українські органи. За приховування варто запровадити кримінальну відповідальність.

Власне, такі норми потрібні Україні навіть без огляду на окуповані території.

Буквально сьогодні ЦВК зареєструвала народним депутатом Андрія Аксьонова, який переміг на довиборах в Донецькій області. Медіа пишуть про його зв'язки з сепаратистами у 2014 році й російське громадянство. І навіть публікують відповідні документи.

Анатолій Марциновський, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі