Зе-влада зробила подвійну помилку щодо Мінських домовленостей

Україні не варто відмовлятися від них першою

Дивуюся новій хвилі маніпуляцій навколо Мінських домовленостей.

Тому хочу ще раз трохи розставити крапки над "і".

1. Мінські домовленості, на моє переконання, були укладені не для того, щоб їх виконувати, а для того, щоб в їхньому невиконанні світ винуватив Росію, а не Україну.

2. У цьому сенсі вони не лише працювали, а й зараз працюють. Всі основні санкції країн Заходу проти Росії прив'язані саме до невиконання нею Мінських домовленостей.

3. Нинішня влада, на чолі з нинішнім президентом, зробила стосовно Мінських домовленостей подвійну помилку: вона оголосила, що ці домовленості невигідні Україні, але Україна змушена їх активно виконувати, бо в таку невигідну позицію Україну поставила "попередня влада".

Мінські домовленості були укладені не для того, щоб їх виконувати, а для того, щоб в їхньому невиконанні світ винуватив Росію, а не Україну

4. Навіщо президент Зеленський і його підлеглі обрали цю нову тактику ставлення до Мінських домовленостей? Бо під таким соусом вони (а насамперед олігархи - головні замовники цієї політики) хотіли "протягнути" напівкапітуляцію перед Росією - за що, зокрема, досить відверто агітував пан Пристайко в жовтні 2019 року. А всі негативні наслідки такої стратегії для української державності, виправдовуючись перед українськими патріотами, хотіли списати на "помилки попередньої влади".

5. Таким був нехитрий план, на здійснення якого нинішня українська влада вбила щонайменше півтора роки. Але здійснити його не вдалося: адже навіть для цієї поступливої влади апетити Путіна виявилися аж надто завеликими.

6. До речі, пан Пристайко у жовтні 2019-го чітко визнав, що попередня влада уклала Мінські домовленості саме з тією метою, яку я назвав у першому пункті. А визнавши це, звинуватив не Росію у невиконанні цих домовленостей, а попередню українську владу в нечесності!

7. В результаті ту інтерпретацію Мінських домовленостей, про яку я написав і з якої де-факто виходила українська влада до виборів 2019 року, було майже відкинуто, і навіть зараз на цій межі Україні вдається втриматися з великими труднощами - коли нинішня влада вже добре зрозуміла, що нічого кращого з цих домовленостей витиснути в принципі неможливо. Але по ходу цієї ризикованої гри українська влада за останні півтора роки неодноразово підставлялася під звинувачення, що Мінські домовленості не виконує саме вона - і щоразу з великими труднощами "вигрібала" на вихідну позицію, на якій твердо стояла влада часів Порошенка.

8. Втім, навіть все сказане не дає привід Україні зараз відмовлятися від Мінських домовленостей першою. Чому? Дивіться другий пункт.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі