Коли в Україні хочеш щось зробити чесно, починаються сім кіл пекла

Добро має ставати конкурентним. Це стимулюватиме позитивні зміни

Днями купляв шини. Відстояв у черзі. Підходжу до каси. Карткою розрахуватися не можна. Тільки готівка. Шини недешеве задоволення. Тому, скоріше за все, має місце класичне ухилення від податків. Масштаб просто надзвичайний, оскільки я стояв у черзі 20 хвилин. І от я задумався над тим, чи можна в принципі подолати цю прірву? Ніякі закони, ніякі заклики і санкції РНБО не можуть змінити мислення, за яким не платити податки - вигідно, не співпрацювати з державою - вигідно. Ніякі амністії капіталу чи зменшення податків не змінять цього підходу. Але рішення є.

Більшість реформ розробляють так, ніби держава існує з чистого аркуша. "От ми зараз як рубанемо, розженемо, продамо і буде щастя". На жаль, ці історії починають буксувати в державі з брудного аркуша. Будь-яка реформа робиться в готовому середовищі. У якому є: корупція, олігархи, патерналістське мислення, війна, зовнішній тиск тощо. Все це є брудним аркушем, і проєктування реформи має відразу включати цю реальність, щоб бути ефективною. А якщо включати цю реальність, то доведеться прямо говорити, що швидких змін не буде, а таке український виборець не любить. Хоча по факту все одно ніяких швидких змін не настає.

Є корупція, олігархи, патерналістське мислення, війна, зовнішній тиск тощо. Все це є брудним аркушем, і проєктування реформи має відразу включати цю реальність, щоб бути ефективною

Окрім стандартного "бруду" існує "велика прірва". Суть цієї прірви в тому, що існуюча реальність - це не набір корупційних історій на хороших людях. Це - система. У ній ви не можете ламати щось окремо, щоб не ламалось все. Хочете зменшити податки - збільшуєте діру в Пенсійному фонді. Хочете підняти тарифи до обґрунтованого рівня - збільшуєте субсидії до нереального рівня. Хочете викинути олігархів зі схем - вони викидають ваш рейтинг з каналів. І тому подібне, і так без кінця.

Мораль цього полягає в тому, що "простих рішень і результатів" не може бути в принципі. Треба шукати інший шлях.

Економіка і держава, як і все в нашому світі, це поле боротьби добра зі злом. І в нашій українській реальності існує ефективна робоча інфраструктура зла. Тоді як у добра існують тільки сім кіл пекла. Ми всі без проблем знаємо, як обезналити кошти без сплати податків. Ми завжди без проблем знаходимо виходи на того "хто порішає". Для цього нам зовсім не треба напрягатись. Знайомий, родич, однокласник без проблем нам підженуть "потрібний контакт".

Однак, що відбувається, коли ти хочеш щось зробити чесно? Починаються сім кіл пекла. Почнеш надто справно платити податки - податкова ще тобі штрафи в догонку накидає. Спробуєш чесно взяти кредит - влетиш по повній на відсотки, будеш платити за кордон відкрито кошти (мій кейс) - винесуть мозок фінмоніторингом і т.п. Фактично, в нас створені антиздорові умови, коли вигідно бути корупціонером, рішалою, обнальщиком, але абсолютно не вигідно бути чесним порядним підприємцем. Останнє словосполучення у нас навіть має іншу назву - лох.

Бути чесним у нашій країні невигідно, але це точно не має бути ще й принизливо

Так-от, ніякі шокові терапії і бліцкриги це не розрубають. Стратегія виходу з цього має полягати у вигідному переході на світлу сторону. Бути чесним у нашій країні невигідно, але це точно не має бути ще й принизливо. Так, ми не можемо різко зменшити податки, але ми можемо робити так, щоб ті хто їх справно платить мали особливий статут: були захищені від перевірок, свавілля, мали окреме "вікно" у владі тощо. Політика має полягати в тому, щоб стимулювати цей перехід. Якщо ти возиш через митницю товар і до тебе кілька років жодних питань, то ти маєш попасти в реєстр доброчесних, мати переваги при огляді, проїзді тощо. Якщо ти добровільно декларуєш свої доходи, то ти маєш мати переваги при отриманні кредитів: нижчий відсоток (бо ризик менший), простіші умови тощо. Добро має ставати конкурентним. І як наслідок, це стимулюватиме загальні позитивні зміни. Чим більше людей почне платити податки, тим легше буде закрити діри, а відповідно і почати знижувати навантаження для "доброчесних". Має бути розроблена нова державна політика стимулювання доброчесності. Так, скоріше за все, рішали відразу зроблять собі паралельні фірми і будуть їх чесно вести, або знайдуть інші лазівки. Але навіть це вже буде великим плюсом.

"Ти маєш робити добро зі зла, бо його більше немає з чого зробити". Роберт Пенн Воррен.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі