150-та річниця смерті Шевченка пройшла тихо в часи Януковича. Тихо і зараз – на 160-ту

Цікаво, з якого часу почали ігнорувати

Цікаво, з якого часу почали ігнорувати річниці смерти Тараса Шевченка. Сьогодні 160 років - і поважна, і кругла дата. Відзначають де-не-де по церквах – панахидами, зокрема у храмі Різдва Христового на Подолі. Але не в громадський спосіб.

А от 1911-го 50-а річниця смерти Шевченка потужно відмобілізувала українську спільноту в двох імперіях - Австрійський та Російській. Поліція Московщини збилася з ніг, арештовуючи студентів по всій імперії - за участь у маніфестаціях на честь вже тоді меґа-відомого українця.

60-а річниця загубилася у війні – 1921-го ще ніхто не знав кому належатиме Україна, а персона Шевченка для комуністів була як мінімум контроверсійною.

70-а, 80-а, 90-а річниці смерти Шевченка теж потонули у війнах за Україну - в часи Голодомору, Другої Світової та відчайдушної боротьби переляканого СССР із УПА.

А от 100-у річницю з дня смерти Шевченка Москва перетворила на небачене за все існування СССР шоу. З одного боку цю дату червоні московити використали для демонстрації стабільного окупаційного режиму в Україні. І навіть експорту совєтізму у всі кінці світу - під маркою конференцій і перекладів мовами світу "поета-демократа".

100-у річницю з дня смерти Шевченка Москва перетворила на небачене за все існування СССР шоу

Проте справжня причина цього збудження була ось ця:

У США "у вересні 1960-го за ініціативою Льва Добрянського було створено Комітет пам'ятника Шевченка. Його очолили президент Головної ради наукових товариств імені Шевченка Роман Смаль-Стоцький. До справи долучилися також республіканці сенатор Джекоб Джевітс та конгресмен Елвін Бентлі.

У червні 1960 року резолюцію одностайно схвалила палата представників, а в серпні, напередодні закінчення сесії Конгресу, також одноголосно — сенат. 13 вересня її скріпив підписом президент Дуайт Ейзенхауер, і вона набула чинності як публічний закон 86-749".

Чи вдалося приборкати цю небезпеку московитам? До певної міри. Бо забалакуючи мертвого Шевченка, вони відкривали "вікна" для живих українців під окупацією. Легальне й потужне відзначення 100-річчя злісного ворога Московщини гикнулося їм неодноразово. А памятник Шевченку у Вашингтоні таки відкрили - на 150-у річницю з дня його народження.

Звісно, ніхто більше не згадував ні 110-у річницю, ні 120-у в СССР. І навіть 150-та пройшла тихо в часи Януковича 2011-го. Тихо і зараз - на 160-ту.

Тихо... Тихо? Ну-ну...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі