Шмигаль не став загрозою для рейтингу Зеленського

Червона кнопка Кабміну – в руках президента

Минув рік, як працює уряд на чолі з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем. Програму дій Кабміну досі не затвердили в парламенті. До її ухвалення Верховна Рада не може розглядати питання про відповідальність уряду протягом року.

Уряд Шмигаля тримається рік без імунітету, бо президент довіряє. Зеленський тримає в себе під боком прем'єра, який за рік так і не став політиком. І в той же час не став загрозою для його рейтингу.

Вміння бути тінню дало змогу Шмигалю забезпечити себе, як гравця, який виконує поточний рівень завдань.

Раніше уряд Шмигаля зменшував рейтинг Зеленського. Але зараз президент активізувався: почав закривати проросійські пропагандистські канали, вводити санкції проти російських агентів, кума Путіна.

Зеленський не повернувся у стару політичну форму, але точно перестав бути у поганій.

Зеленський не повернувся у стару політичну форму, але точно перестав бути у поганій

Те, що Шмигаль не є виразним політиком і не став конкурентом Зеленського, призвело до того, що як конкурент президента почав рости Дмитро Разумков. Спікер, якого він ставив. Хоча зазвичай у попередніх президентів конкурентами ставали їхні ж прем'єр-міністри. Оскільки зараз прем'єр – слабший, почав рости електоральний запит на спікера.

Сильний прем'єр-міністр може призупинити ріст рейтингу Разумкова. Чому хотіли поставити Вітренка? Бо він міг би відтягувати частину електорату Разумкова. Дав би простір для росту Зеленського.

Рейтинг того ж Гройсмана росте на сентименті непоганого прем'єра. Чому росте зараз? Бо є відчуття, що класного прем'єра зараз немає.

На те, що уряд Шмигаля не звільнили, впливає наявність у нього олігархічних покровителів. Які вирішують питання у політичних торгах.

Поміж тим у цього уряду є плюси, якщо дивитися на роботу міністерств. А є речі, які передаються з рук в руки – енергетика блукає в олігархічному трикутнику.

Енергетика блукає в олігархічному трикутнику

Міністерство цифрової трансформації не тільки створило якісний діджитал-продукт світового рівня. Показали, що держуправління може бути іншим. Що історія успіху можлива.

Міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко займається ринком землі. Запускають маховик, який потенціально може принести мільярди доларів інвестицій.

Найбільшою проблемою попереднього прем'єра Олексія Гончарука була відсутність досвіду. Він міг би бути непоганим головою облдержадміністрації чи міністром. Кабмін Гончарука тримався на колишньому керівнику ОП Андрію Богдану. Якби той лишився на посаді, президент залишив би минулий склад уряду. Там було багато прозахідних функціонерів, які могли робити для держави непоганий результат. Але оскільки вирішили звільнити Богдана, то у відставку відправили уряд Гончарука.

Теперішній Кабмін або переформатується і стане сильнішим, або піде у відставку. Якщо переформатовуватиметься, то змінитися має і сама коаліція. Монобільшості на зміну Кабміну вже не вистачає. І їм треба посилюватися партіями, наприклад, такими як "Голос".

Уряд Шмигаля може втриматися рівно стільки, скільки Зеленського це буде влаштовувати. Червона кнопка Кабміну – в руках президента. Тільки зникне мотивація у Зеленського триматий цей уряд, наступного дня він піде у відставку.

Микола Давидюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі