Зеленський поїхав в Арабські Емірати шукати гроші в обмін на українську землю

Про що президент домовився в ОАЕ

Цьогоріч Володимир Зеленський заслужено займає чільне місце у рейтингу "подарунок на День святого Валентина".

В умовах карантину і обмеження подорожей по світу, президент звозив дружину в Арабські Емірати чартерним рейсом.

На жаль, демонстрація почуттів Зеленського до першої леді відбулась за наш із вами рахунок – чартерний переліт оплатили з державного бюджету.

Скільки обійшовся цей подарунок для бюджету, думаю, ми скоро дізнаємось із звітів журналістів-розслідувачів, правоохоронних органів і Рахункової палати.

І не треба зараз розказувати, що це був в першу чергу діловий візит. У діловий візит беруть із собою міністрів економіки та промисловості, а не дружину.

Що стосується його результатів, то на перший погляд вони не значні. Володимир Зеленський в ОАЕ зустрівся з офіційними особами, підписав меморандум про наміри на $3 млрд, взяв участь у відкритті пам'ятника – займався тим, що спокійно могли зробити і без нього. Тим більше – без першої леді.

Виникає питання: чому Зеленський поїхав особисто? Адже для підписання цих малозначних документів достатньо було послати Авакова або Гусєва (Юрій Гусєв - гендиректор Укроборонпрому. – Gazeta.ua).

Якщо відкинути версію про подарунок до дня народження дружини (Олена Зеленська народилася 6 лютого. – Gazeta.ua), пропоную подивитись на цей візит під іншим кутом.

Звернув увагу на одну деталь – зустрічі відбувались на найвищому рівні. Якщо спілкуються перші особи держав, імовірно, домовленості були якісь глибші.

Не менше половини інформації у ЗМІ про візит стосувалось майбутнього співробітництва між нашими країнами в сільськогосподарському секторі.

ОАЕ анонсували великі інвестиції у понад $3 млрд з можливим відкриттям кредитної лінії.

А тепер давайте згадаємо, що минулого тижня від нас поїхала місія МВФ, яка відмовилася надавати нам кредит приблизно на таку ж суму.

Співпадіння? Не вірю.

Зараз Зеленський хаотично шукає кошти. До вересня країни має погасити заборгованість по зовнішнім і внутрішнім кредитам на суму понад $16 млрд. Таких грошей в бюджеті просто не має. І якщо ми їх не знайдемо, найближчим часом на країну чекає фінансовий колапс.

До вересня країни має погасити заборгованість по зовнішнім і внутрішнім кредитам на суму понад $16 млрд

До речі, на початку грудня 2013 року Віктор Янукович опинився в такій самій ситуації. Казна була порожня, Міжнародний валютний фонд грошей не давав, ЄС і Росія – поставили переговори на паузу.

Янукович почав вести переговори з китайцями. За відкриття ринку землі і надання земель сільськогосподарського призначення китайським фірмам останні пообіцяли кредит від 10 до 15 млрд. Переговори завершились нічим, оскільки китайці категорично відмовлялись давати кошти поки на Майдані протестували люди.

Минуло сім із половиною років, а історія, здається, частково повторюється.

Майдану нема. Але вихідні позиції ті самі. Казна порожня. Росія грошей не дає. Через провал у боротьбі з корупцією і судовою реформою МВФ відмовляється давати кошти.

Зеленський, як і Янукович, починає вести переговори про мільярдні кредити в обмін на землю. ОАЕ не Китай, але домовленості могли бути такі самі – отримання кредиту, в обмін на надання преференцій при відкритті ринку землі, яке відбудеться влітку цього року.

Фінал цієї історії наразі важко передбачити, адже ми до кінця не знаємо про що домовилися в ОАЕ.

Однак, якщо домовленості будуть реалізовані, Зеленський може отримати кредит, яким перекриє весь бюджетний дефіцит, що утворився після відмови місії МВФ.

У довготривалій перспективі українське сільське господарство програє

На перший погляд, ця історія для України позитивна. Але це тільки на перший погляд. Адже Зеленський виконає свої фінансові зобов'язання за рахунок найдорожчого - української землі. Але це разова інвестиція, яка до того ж ризикує вбити мале і середнє фермерство у тих регіонах, куди зайдуть арабстькі інвестиції.

Стратегічно у довготривалій перспективі українське сільське господарство від цього тільки програє.

Але президента, який за його ж словами, не має часу стратегічно думати, здається, все влаштовує.

Віктор Таран, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі