Олександр Соколовський
Президент Всеукраїнського об'єднання роботодавців легкої промисловості
12.02.2021

Чехія підтримує вітчизняного виробника. Чому цього не робить Україна?

Давайте більше думати про свої робочі місця, своїх платників податків і свої інтереси

Лицемірно любити з трибун вітчизняного виробника, при цьому нічого у нього не купуючи, - це по-нашому! А які новини у сусідів?

Ось недавно депутати чеського парламенту прийняли рішення збільшити частку чеських продуктів харчування на полицях великих магазинів.

З 2022 року не менше 55% товарів, що продаються в магазинах площею понад 400 кв.м повинні бути чеського виробництва. А після 2022 року квота для місцевих виробників буде додатково зростати на 3% щороку до 2028 року, поки не досягне 73%.

Квоти торкнуться 120 видів продуктів харчування. Не йдеться про банани, апельсини, ківі та іншу екзотику, що не ростуте в Чехії. Мова про молочну продукцію, м'ясо, яйця, мед, олію та іншу місцеву продукцію.

Квоти торкнуться 120 видів продуктів харчування

Міністр сільського господарства Чехії Мирослав Томан попросив депутатів бути хоч трохи націоналістами, коли йдеться про продукти харчування. І на простому прикладі показав, що навіть в самому парламенті вони п'ють каву, розбавляючи її не чеським, а німецьким молоком. Ще він розповів, як тисячі місцевих виробників продуктів харчування не можуть потрапити на полиці чеських супермаркетів, бо тим звичніше працювати з імпортом.

Рішення Праги дуже засмутило багатьох постачальників з Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії та інших країн, включаючи, звичайно, Україну. Упевнений, що в багатьох з них ухвалять аналогічні заходи. Придивитися до яких не завадило б і українській владі.

До речі, крім згаданих квот, чеські депутати прийняли поправку до закону про харчові продукти. Яка дозволить в тендерах, що проводять державні замовники для шкіл, лікарень та інших держустанов, віддавати перевагу місцевим продуктам харчування.

Пам'ятаю, як колись в Україні ввели квоти, що захищають україномовний продукт на ТБ і радіо. І пройшло це просто - адже західним партнерам було пофіг. А ось обмеження на польські яблука або німецькі сосиски їм явно не сподобаються. Але давайте більше думати про свої робочі місця, про своїх платників податків і про свої інтереси!

Одне тільки питання до українських противників локалізації. А чому чехи...?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі