Зброя – це відповідальність. Для легалізації треба змінити законодавство

Дозволи варто видавати поетапно

75 відсотків громадян України виступають проти легалізації зброї, згідно з опитуванням групи "Рейтинг", оприлюдненого на початку лютого. При цьому 65 процентів вважають себе достатньо відповідальними, щоб після навчання та іспитів мати у власності короткоствольну зброю для самозахисту, кажуть соціологи компанії Info Sapiens.

На жаль, суспільство не виховане на позиції, що зброя – це перш за все відповідальність.

Для легалізації права на короткоствольну зброю треба змінити законодавство. Має бути прописано не лише право купувати, носити зброю, але і як її застосовувати. У нашому законодавстві зараз це питання ніяк не регулюється. У яких випадках це виправдано, у яких – ні. Має бути встановлене жорстке покарання за застосування зброї у ситуації, де вона не потрібна. Наприклад, за стрілянину на ураження, коли цього можна було не робити.

Я сам маю легальну короткоствольну бойову зброю. Знаю, якщо застосую її для самозахисту, не завжди зможу виправдатися. Навіть якщо небезпека реально загрожуватиме мені і моїм рідним. Тому що відповідь повинна бути рівноцінною загрозі. Якщо у мене стріляють, тоді і я стріляю у відповідь – це виправдано. А якщо на мене людина з сокирою біжить, то застосувати у відповідь зброю не завжди виправдано. Законодавець вважає, що я мав би від нього втекти.

Якщо на мене людина з сокирою біжить, то застосувати у відповідь зброю не завжди виправдано. Законодавець вважає, що я мав би від нього втекти

Це питання складне. Постійно в новинах чуємо, як хтось десь застосував несанкціоновану зброю. Стріляють водії на дорогах, у ресторанах по відвідувачах. Побоювання того, що легалізація зброї може привести до спалаху насильства, повністю виправдані. Це палиця має два кінці. З одного – зброя дає упевненість і почуття безпеки для власника. З іншого – беззбройні на вулиці, де є зброя, почувають себе незатишно.

Тому дозволи на зброю варто давати поетапно. Почати з офіцерів Збройних сил, СБУ, МВС із гарним послужним списком. Пів мільйона людей зараз перебувають на військовій службі або вийшли в запас. Коли вони отримають право на придбання такої зброї і будуть з'являться з нею на вулицях, буде дисципліна. Поступово, років за п'ять, можна було б дозволити усім громадянам, які не злочинці і не божевільні.

Після легалізації не зменшиться кількість незаконної зброї в країні. Вона в руках злочинного світу. Якщо у відповідального громадянина є зброя, він її десь сховав – на випадок війни. А злочинцям закон не писаний.

Юрій Касьянов, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі