Cуркісам буде важко продати "Динамо"

Претендентом на купівлю був Фірташ, але зараз йому не до цього

Ігор Суркіс укотре підтвердив, що готовий віддати "Динамо" в надійні руки.

Розмови про продаж чи передачу частини прав на "Динамо" ходять відтоді, як "Шахтар" Ріната Ахметова випередив братів Суркісів у фінансовому відношенні. Я ще пам'ятаю часи, коли "Динамо" називалося акціонерним товариством. Згодом, правда, акціонерів типу Григоришина попросили прибратися, й "Динамо" залишилося лише в руках Суркісів.

Ще років 10 тому очевидні плани на "Динамо" мав олігарх Дмитро Фірташ, але зараз, опинившись в Австрії й на порозі американської в'язниці, йому стало не до футболу. Відтоді, фінансові справи братів ще погіршилися, особливо після проблем із Приватбанком.

Однак це не означає, що клуб можуть купити. Західні інвестори в українське бізнес-середовище через відсутність справедливого суду не зайдуть в найближчі 10 років. Залишаються лише китайські та близькосхідні мільярдери. Але для чого їм Україна, якщо можна купити умовний англійський клуб і мати там прибутки. А в нас нічого не буде, окрім збитків.

Можна ще розраховувати на великі міжнародні компанії, яким нав'язати спорт як соціальну складову. Але останньою такою кампанією була, здається, "Арселор Міттал", яка виявилася байдужою до футболу. Зазвичай такий бізнес може бути спонсором олімпійської збірної, але не приватного футбольного клубу.

В Україні неможлива ситуація, коли заходить група бізнесменів. Рівень довіри в українському бізнес-середовищі надзвичайно низький. А от в Нідерландах, Бельгії чи Іспанії таке явище процвітає.

Тому, думаю, найближчі 10 років зміна власника "Динамо" не "загрожує".

Олег Федорчук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі