Як правильно вживати насіння льону, щоб не нашкодити здоров'ю

Після термічної обробки втрачає деякі корисні речовини

Сьогодні хочу розповісти про корисне насіння льону. В першу чергу це джерело харчових волокон, які, немов щітка, очищають кишківник, стимулюють його перистальтику і створюють відчуття ситості. Багате насіння і на фітоестрогени - фенольні сполуки з антиоксидантною активністю, які захищають жіночий організм від новоутворень і допомагають полегшити прояви клімаксу і дискомфорту, пов'язаного з менопаузою. Також насіння льону можна назвати природним статином, оскільки сприяє нормалізації рівня холестерину.

У великій кількості містить омега-3 жирні кислоти. Напевно, ви багато чули про користь поліненасичених жирних кислот, а саме омега - 3 і знаєте, що їх в нашому раціоні зазвичай недостатньо. Вони належать до розряду "незамінних", бо не виробляються в організмі, а повинні надходити з їжею в достатній кількості.

Омега-3 жирні кислоти потрібні для будівництва клітинних мембран. Вони зменшують в'язкість крові, підвищують еластичність судин, покращують травлення, знижують ризик розвитку цукрового діабету та ожиріння, якщо дотримуватись здорового харчування.

Омега-3 жирні кислоти потрібні для будівництва клітинних мембран

Як вживати та скільки? Не більше 1-2 столових ложок в день, тобто 10 - 20 г насіння.

Є певні обмеження на вживання насіння льону. Справа в тому, що воно в невеликій кількості містить рослинні ціанідні сполуки. Друга причина, чому їх треба вживати помірно, це великий вміст клітковини, що буде викликати дискомфорт у кишківнику і проносну дію.

Як використовувати лляне насіння?

Його часто застосовують при лікуванні гастриту і виразкової хвороби, як обгортальний засіб, що створює захисний шар на внутрішній поверхні шлунку та оберігає його від впливу травних соків. Для цього необхідно насіння льону залити окропом і настояти. Виходить приємний на смак густий кисіль. Насіння також можна додавати в салати, каші, кисломолочні напої.

Потрібно пам'ятати, що насіння втрачає деякі корисні речовини після термічної обробки, тому додавайте його в страви вже після приготування.

Ціле лляне насіння не перетравлюється в нашому організмі повністю. Його краще подрібнювати на один раз в кавомолці та вживати відразу після приготування. Так збережуться всі корисні поживні речовини та не прогіркнуть поліненасичені жирні кислоти, які швидко окислюються на повітрі при сонячному світлі та утворюють пероксиди, а вони навпаки - шкідливі для організму.

Ціле лляне насіння не перетравлюється в нашому організмі повністю

Зберігати насіння льону потрібно цілим в герметичному контейнері, в темному місці.

Кому може зашкодити насіння льону?

Протипоказане дітям до 3-х років.

Слід обережно вживати при наявності каменів у жовчному міхурі через жовчогінний ефект. Жінкам, у яких ендометрит, фіброміома матки чи полікістоз яєчників він протипоказаний через фітоестрогени. З тієї ж причини повинні бути обережні з насінням льону вагітним і тим, хто годує грудьми.

Хоча лляне насіння містить багато корисних і цінних інгредієнтів, вважати його супер-продуктом не слід. Воно не є головним джерелом омега-3 жирних кислот. Річ у тому, що лише 10-20% рослинних омега-3 повноцінно засвоюється організмом.

Тому, якщо вжити 1 столову ложку насіння, попри те, що там велика кількість омега-3 жирних кислот - цілих 2 г, тільки 0,2 - 0, 25 г з них повноцінно засвоюються і перетворюються в активні речовини.

Пам'ятайте, що для дорослим треба споживати 1 г омега-3 жирних кислот на добу. І щоб отримати цю норму з насіння льону, його треба з'їсти більше 4 столових ложок. А це може зашкодити здоров'ю.

Лляне насіння можна додавати в їжу в рекомендованих дозах, але це аж ніяк не виключає використання більш ефективних тваринних джерел омега-3 жирних кислот.

Так що, згадаємо Парацельса: "Все є отрута і все є ліки; те й інше визначає доза".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі