Як виникає гібридний світ

Щоб бути ефективними в період глобальної невизначеності, ми мусимо створити нові правила

Виникнення гібридного світу - не нове явище. Такий особливий історичний момент траплявся не рідко, за моїм спостереженням, 1-2 рази на сто років. Основною причиною виникнення гібридного світу є крах загальної ідеології. Чи то у формі релігії, чи то у формі політичного світогляду, але цей крах спричиняє виникнення гібридного світу.

Наша свідомість не може жити за межами ідеології. Те, як ми визначаємо добро і зло, ворогів і друзів, загрози і безпеку — все це дає нам ідеологія. Релігія — це праобраз первинних ідеологій, а тому можна сказати, що з моменту виникнення суспільств, їхнє існування визначалось певними ідеологіями. Коли загальна ідеологія занепадає, настає хаос в розумінні світу. Ідеологія — це не просто слова і погляди. Ці слова і погляди втілюються у формі нашого життя. Те, що ми будуємо, те, як ми живемо і поводимося — теж визначається ідеологією. Чи навколо вас церкви, чи мечеті — визначається ідеологією. Чи навколо вас сталінський ампір, чи скляні прозорі хмарочоси — аналогічно. Тому, коли ідеологія, яка визначала ваш спосіб життя, розвалюється, ви опиняєтесь у гібридному світі.

Коли загальна ідеологія занепадає, настає хаос в розумінні світу

Крах великої ідеології веде до хаосу дискурсу. З'являється багато нових течій і рухів, які прагнуть зайняти місце старої ідеології та визначати спосіб життя. Але оскільки це тривалий процес, то ви опиняєтесь у світі повної невизначеності. Більше того, ваші погляди стають гібридними, оскільки стають набором з різних думок і течій, які конкурують між собою. Ви можете бути за свободу як найвищу цінність, але разом з тим, бути переконаним, що багатих треба розстрілювати. Зрештою, ви можете постійно міняти свої погляди, в цьому не буде нічого крамольного, оскільки правильних поглядів у гібридному світі не існує.

В різдвяні свята буде дуже актуальним приклад про виникнення гібридного світу тисячу років тому. Одного чудового дня, князь Володимир наказав скинути ідоли в Дніпро і хреститися всім. Люди наказ виконали, але наслідком був гібридний світ. Язичницька релігія\ідеологія втратила свою домінуючу роль, а нова релігія ще не дісталась розумів мешканців Русі. Тож люди продовжували жити по-старому, але це все не мало попереднього смисла і цінності. Вони колядували, водили козу, і перевдягались у тварин, які колись символізували різних духів. Поки християнство розбудовувало інфраструктуру церков і священників, люди жили у гібридному світі. Згодом, християнство утвердилось як панівна ідеологія, і навіть християнізувало старі обряди. Світ знову став цілісним.

Більш свіжий приклад — Україна. Думаю, багато з вас помічали, що світові кризи дуже схожі на наші українські. Трамп, Брекзит, навала популістів, перевибори і тому подібне з чим стикнувся розвинутий світ — для нас давно не новина. А все тому, що гібридний світ настав тут відразу після падіння комунізму. За цей час українці так і не повірили в своїй більшості в нову ідеологію, а тому досі більшість наших визначень і оцінок реальності є гібридними. Зрештою, ми просто клондайк гібридних історій. Судіть самі: син видатного борця за Незалежність — приєднався до тих, хто хотів її знищити. Президент, за якого боровся Майдан — визнаний найгіршим в історії, а президент, проти якого відбувався Майдан — найкращим. Президент, який засновував Партію регіонів і був міністром уряду Азарова — очолив патріотичний фронт, а президент, який виступав на корпоративах інших президентів — сьогодні сидить на Банковій і чекає свою історичну оцінку.

Україна - клондайк гібридних історій

Гаразд, з нами все зрозуміло. Але що відбувається зі світом? Чи не означає виникнення гібридної реальності — крах ще однієї великої ідеології? Означає. Падіння лібералізму має наслідком виникнення глобального гібридного світу. Лібералізм, або його особлива форма — ліберальна демократія, почали занепадати в період серйозного відкату до авторитарних режимів, і досягнули свого апогею з приходом до влади популістів в ядрі Західного світу. Безперечно, Трамп був таким собі електоральним Майданом в США проти лібералізму і його еліт. Електорат Трампа — це консервативний антиліберальний рух, який складає майже половину виборців у країні. Войовнича налаштованість цих людей означає серйозний підрив для лібералізму, як панівної ідеології в першій економіці світу. Ліберальні демократії зазнають серйозних ударів і в інших країнах. Брекзит поставив на межу виживання дві головні політичні партії Британії, вони можуть розколотись. В Німеччині за 20 років тричі утворювалась велика коаліція між ідеологічними опонентами ХДС/ХСС та СДПН, хоча за попередні 50 таке було тільки раз. В Іспанії за 4 останніх роки відбулись 4 перевибори парламенту.

Оскільки процес падіння лібералізму як домінуючої ідеології тільки розпочинається, то можна очікувати, що найближчі десятиліття пройдуть саме в гібридному форматі. Це обов'язково закінчиться становленням нової глобальної ідеології. Але щоб бути ефективним в період глобальної невизначеності, ми мусимо створити нові правила, які будуть пояснювати нам як рухатись.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі