Нові тренди харчування: корисні жири повертаються у раціон, а цукру – бойкот

Зростають вимоги до якості продуктів

Я не прихильниця нових сенсаційних дієт чи дієтичної моди. Дотримуюся правил і стандартів здорового харчування, які ґрунтуються на результатах новітніх досліджень, мають тривалий і позитивний вплив на здоров'я. Уважно слідкую за дієтичними тенденціями, але не все сприймаю серйозно. Можна знайти сотні порад щодо дієт: наприклад, виключати клейковину або молочні продукти, вживати тільки овочі або, навпаки, тільки продукти тваринного походження. Часто мода на деякі чудо-дієти чи супер-продукти не довго триває, більшість з них не витримують перевірку часом, не знаходять наукового підтвердження.

Хочу поділитися з вами трендами харчування в 2021 році, на що варто звернути увагу.

- Все більше уваги приділяється здоровій їжі, тому, як правильно і смачно харчуватися. У зв'язку з пандемією коронавірусу й для захисту від нього ми більше звертаємо увагу на зміцнення імунітету, покращення загального стану здоров'я за допомогою натуральних продуктів харчування. Тут варто згадати продукти багаті цинком, селеном, вітаміном С і вітаміном D, природні пробіотики.

- Багато розмов про можливості веганства, вегетаріанства, флекситаріанства. Їх популярність зростає з кожним роком. Це сприятиме не тільки можливості кращого забезпечення харчуванням, а й дає переваги для здоров'я та клімату планети. FAO - продовольча та сільськогосподарська організація ООН оголосила 2021 Міжнародним роком овочів та фруктів. Їхня ціль, щоб овочі та фрукти стали основою здорового харчування та більше людей включало їх у свій щоденний раціон.

- Змінюється відношення до конкретних продуктів харчування: жирів та цукру. В раціон повертаються корисні жири, а цукру буквально оголошується бойкот.

- Знижується інтерес до низьковуглеводних дієт, кетогенних дієт. Адже ця дієта виключає групи продуктів, які є найздоровішими: овочі, фрукти, цільне зерно. Вона є дефіцитною і може призвести до значних втрат для здоров'я через відсутність ключових компонентів, таких як клітковина, певні вітаміни й мінеральні сполуки.

- Зростають вимоги до якості продуктів. Все більше людей уважно відносяться до їх складу. Харчові добавки й барвники стають неприйнятними.

Харчові добавки й барвники стають неприйнятними

- Важливим стає індивідуальний підхід до харчування. Воно повинно бути адаптоване до потреб конкретної людини та націлене на тривале дотримання, а точніше – пожиттєве. Здорові харчові звички - прозаїчні та рутинні, вимагають індивідуального планування.

- Набирають обертів та залишаються трендом на 2021 рік дієтологічні консультації онлайн. Карантин та локдаун в складному 2020 році ввів обмеження на безпосереднє спілкування. Хоча я вважаю, що роль особистої розмови в кабінеті дуже важлива, як для пацієнта, так і для лікаря. Але життя вносить свої корективи, тому записи на консультування дієтолога в онлайн версії будуть тільки зростати.

Харчування важлива складова для профілактики та лікування хвороб, для збереження здоров'я. Це інструмент, який допомагає нам бути здоровими та стрункими.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі