Взимку хочеться калорійного, солодкого і жирного. Але є хороша альтернатива

Що їсти і пити у холод

От і наступив час льоду, ожеледиці і повзання накарачки, а це і стрес — чи доповзеш, і фітнес водночас — включаються м'язи, про які ми навіть не підозрювали, що вони існують, у спортзалі таке ніколи не прокачаєш.

Так от, не лише в русі, але і в їжі треба стати ближче до матінки-землі: їсти те, що допоможе нам вправніше пересуватися, покращить координацію, підвищить стресостійкість і, головне, покращить реакцію мозку і наше здоров'я.

Мені пощастило: в моїй сім'ї прийнято щось одне одному пересилать, в основному, пересилають мені. Сестра з Італії надіслала посилочку з травами, сицилійською домашньою олією, пармезанами, оливками і іншим добром, мама із Закарпаття — шипшину, білі гриби і чорноплідну горобину. Тому мені легко роздавати поради. Одним словом, для хорошого здоров'я непогано мати і робити наступне.

Пряні трави

Якщо у вас десь є засушені трави типу м'яти, меліси, розмарину, чебрецю, базиліку та інших — зробіть з них суперкорисний і суперароматний концентрат.

То лише на перший погляд трави, як трави, а з точки зору молекулярної біології — це сигнальні молекули, які активують процеси, спрямовані на виживання, оздоровлення і продовження активного довголіття.

Розмарин, базилік, меліса, майоран, шавлія, тим'ян та м'ята мають сильні захисні властивості

Наприклад, розмарин, базилік, меліса, майоран, шавлія, тим'ян та м'ята мають сильні захисні властивості, покращують метаболізм жирів, допомагають позбавлятися від черевного (абдомінального) жиру, покращують склад крові, запобігають утворенню тромбів, мають антидепресантну, противірусну, антибактерільну та антимутагенну дію.

Шавлія, базилік, м'ята, розмарин сповільнюють старіння, розвиток хвороб судин та серця, порушення холестеринового обміну, оскільки сповільнюється метаболічний шлях mTOR (він особливо активний у любителів смаженого м'яса, шашликів, сосисок і ковбас).

Як робити: змолоти всі трави у кавомолці і використовувати всюди: додавати до салатів, вершкового масла, сала, посипати запечені овочі, супи і все, що підказує кулінарна фантазія.

Запечені овочі

В холод дуже хочеться їсти, причому дуже калорійного, солодкого і жирного. Є хороша альтернатива, яка дає насичення, має прекрасний смак, купу бонусів для здоров'я і небагато калорій.

Як робити: запікайте все, що бачите: буряк, моркву, картоплю, гарбуз, кабачок і навіть капусту всіх сортів.

Запікайте все, що бачите: буряк, моркву, картоплю, гарбуз, кабачок і навіть капусту всіх сортів

Щоб користі було більше, дайте охолонути — тоді глікемічний індекс цих овочів знизиться, ви не наберете зайвого і надовго втамуєте апетит.

Овочі змажте сумішшю трав, товченого часнику і оливкової олії. Або просто посипте травами.

Настій шипшини

Природне і тому легкозасвоюване джерело вітаміну С, у комплексі з природними червоними барвниками-фітонутрієнтами — це і дешево і дуже ефективно.

З вітаміном С така історія: він має свою межу засвоєння: як правило, не більше 500 мг за один прийом, тому любителі мегадоз лише роблять дорогою свою сечу.

Вітамін С — водорозчинний, організм його використовує згідно потреб, запасати не може, тому оптимально — пити неміцний настій протягом дня, по пів склянки.

Тоді і судини будуть здоровими, і імунна система працюватиме в нормальному режимі, і навіть шкіра буде більш сяючою.

Як робити: дві столові ложки сухих плодів шипшини покласти у поліетиленовий мішечок, потовкти молотком, засипати в термос, залити літром гарячої води, поставити настоюватися, пити не раніше, ніж через годину.

Зараз надворі слизько, тому використовуйте те, що маєте під руками, можете почати з пряних трав'яних порошків.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі