У Раді кричать про великий компроміс. Компроміс кого – злодіїв і шахраїв?

Політичної культури не красти у владі поки немає

4 вересня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який відновлює кримінальну відповідальність за брехню у деклараціях. Передбачається штраф й обмеження волі. Раніше також передбачалося тюремне ув'язнення.

Коли Україна підписувала з Євросоюзом угоду про лібералізацію візового режиму, її умовою була не просто криміналізація, а таке покарання, яке б мало стримуючий характер. Тобто позбавлення волі, тюрму. Депутати такого не зробили. "Забули" задекларувати Bentley Bentayga – а за це 85 тисяч штрафу. Стримуючого характеру немає, тому у ЄС ставляться до такого рішення дуже скептично.

Йде імітація. Депутати абсолютно не хочуть мати дієву систему протидії корупції. Оцінюйте нардепів не за тим, як вони говорять, а як голосують. І всі кричать – це великий компроміс. Компроміс кого? Злодіїв і шахраїв?

Обмеження волі – це спецгуртожиток. Де треба відмічатися, час від часу там проживати. Це не є тюрмою. Прийшов, переночував і пішов.

Правда передбачили позбавлення зайняття посад на 3 роки. Це нормально, але можна було написати на пожиттєве.

Ті, хто у парламенті, сидять на фінансуванні в олігархів. Тому інтереси народу їм глибоко пофіг. А ось інтереси олігарха, це їхні власні.

Ті, хто у парламенті, сидять на фінансуванні в олігархів

Без безвізу ми не залишимося, але з дружбою з ЄС буде не так добре.

Зараз у суспільства апатія, фрустрація. Вибрали, а нічого не міняється. А частина суспільства, яким все рівно, як підтримувала Зеленського так і підтримує. Декларації – ну кого це цікавить? Активістів, 5-7% населення.

Зараз перевіряти декларації не можна. Через рішення Конституційного суду НАЗК зупинилася у повній перевірці, роботі з реєстрами, контролі способу життя, конфлікту інтересів. Чув, що подали законопроєкт, який відновлює спроможність НАЗК контролювати.

Ситуація, яка склалася, на руку ОПЗЖ, проросійським силам. Показувати, що реформи в країні неможливі. Щоб ЄС від нас відвернувся. На руку 90% політиків і чиновників, прокурорам, суддям, депутатам. Ніхто не хоче, щоб їх контролювали – шукали їхні фірми. Тому є повний консенсус. Політичної культури не красти у владі поки немає. Можливо з'явиться років через 20.

Молоді хлопці прийшли у Верховну Раду, сіли на потоки. По 20 тисяч баксів на кишені кожного місяця, а витратити не можуть. Придбати будинок, машину, кудись поїхати, бо запитають – звідки? Якби мали високу зарплату і не отримували гроші від олігарха, було би все нормально. А так сидять в олігарха на дотації.

Віктор Чумак, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі