пʼятниця, 04 грудня 2020 13:35

Рада пом'якшила відповідальність за брехню у деклараціях

Рада пом'якшила відповідальність за брехню у деклараціях
Законопроєкт називали "компромісним". Фото: Олександр Клименко, rada.gov.ua

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який відновлює кримінальну відповідальність за брехню у деклараціях. Передбачається штраф і обмеження волі. Раніше також передбачалося тюремне ув'язнення.

"За" проголосували 289 народних депутатів. Зокрема "за" голосували депутати з фракцій "Слуга народу", ОПЗЖ, "Європейської солідарності", "Батьківщина", "Голос", груп "Партія "За майбутнє" і "Довіра".

Умисне внесення суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації на суму від 1,3 до 9 млн грн карається штрафом від 42,5 до 51 тис. грн або громадськими роботами на строк від 150 до 240 год., з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, пише "Українська правда".

За недостовірні відомості від 9 млн грн - штраф від від 51 до 85 тис. грн або громадські роботи до 240 год., або обмеження волі до 2 років з позбавленням права обіймати посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

Умисне неподання декларації карається штрафом від 2,5 до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами, з позбавленням права обіймати посади до 3 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський обіцяв - жодних таємних зустрічей із олігархами. Вийшло навпаки

"Рада проголосувала за законопроєкт про покарання гуртожитком за брехню в деклараціях на понад 9 млн грн. Звичайно ж без ув'язнення.

Класична змова правлячого класу проти власного народу. Холопів саджаємо за мілкі крадіжки, себе улюблених максимально захищаємо", - написав у Facebook голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

"При цьому депутати не внесли нові статті до переліку корупційних кримінальних правопорушень, закріплених у Кримінальному кодексі.

Таким чином збільшується потенційна кількість чиновників, які можуть уникнути покарання за умисну брехню в деклараціях чи взагалі їх неподання. А верхня межа покарання за приховування надвисоких статків є такою, що її цілком зможе пережити будь-який посадовець, зберігши і своє потенційно нелегальне майно, і свою посаду.

Таке рішення повністю знищить ефективність е-декларування як засобу запобігання корупції. Адже депутати фактично "врятували" себе та інших чиновників від відповідальності за власну брехню і злочини", - заявила організація Transparency International Ukraine.

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Рішення ухвалив за поданням депутатів з ОПЗЖ і групи "За майбутнє".

Через це Володимир Зеленський терміново скликав засідання РНБО. Йшлося про загрозу національній безпеці.

У Верховній Раді створили робочу групу, куди увійшли ті депутати, які робили скандальне подання в КС.

Зараз ви читаєте новину «Рада пом'якшила відповідальність за брехню у деклараціях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути