Система е-декларацій зроблена з лайна і палок. Потрібні радикальні зміни

Декларантів має бути стільки, скільки НАЗК зможе реально перевірити за рік

Те, що НАЗК досі не володіє серверами, на яких зберігаються е-декларації, а орендує їх у товариства "Алтаюр", показує, що вся ця система е-декларацій в нас як була від початку зроблена з лайна і палок, так і залишилася.

Хтось щось на цьому тупо вкрав (починаючи з розробки софта), хтось попіарився, хтось хотів цією системою, як інструментом, збільшити власний політичний вплив - а в результаті маємо те, що маємо.

Тому я, наприклад, категорично проти, щоб цю систему відновлювали саме так, "як було". Там потрібні радикальні зміни - і в правилах декларування, і в переліку осіб, яких це декларування стосується, і також щодо повноважень НАЗК, які потребують уточнення.

Бо краще мати в системі кілька тисяч декларацій "топів", і по кожній проводити однаково ретельну перевірку, ніж мати в системі мільйони декларацій, і вибірково перевіряти сотні чи тисячі з них, обираючи "жертв" за невідомо яким непрозорим принципом (або "кого помітили", або "на кого вказали").

Оце, до речі, і мало б бути провідним принципом визначення кола декларантів: їх має бути не більше, ніж стільки, скільки НАЗК реально зможе перевірити за рік з однаковою глибиною і на абсолютно однакових засадах.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі