Зе-влада атакує Нафтогаз на догоду Росії

Вирішили "накопати" на очільників компанії бруду, виставити їх корупціонерами

Дежавний аудит є черговою атакою на керівництво Нафтогазу. Вони почались з приходом нової "зеленої" влади. Вже фактично підпорядкували два інші підприємства. Мова йде про "Енергоатом" та "Укренерго". Керівництво цих компаній змістили та поставили "своїх" людей. Бенефіціарами цього є кілька сторін. У першу чергу президент Зеленський та його команда грають на руку українських олігархів. Адже, наприклад, у ситуації з Нафтогазом нікуди не поділись Фірташ, Медведчук та їхні друзі, які раніше наживали мільйони на цій установі. Але головним замовником цієї диверсії, яку чинить влада, є Росія. Нафтогаз продовжує тиснути на російський Газпром. Його керівництво зрозуміло, що у судовій боротьбі не зможе перемогти. Тож вирішило піти іншим шляхом. Через не дуже розумну та не надто патріотичну зе-владу намагаються знищити корпоративні устої Нафтогазу.

Скоріш за все цю партію зе-влада разом з друзями олігархами та росіянами також програє

Аудит був не першою та не останньою спробою реалізувати цей сценарій. У березні цього року у парламенті зареєстрували законопроєкт, який мав змінити механізм утворення наглядових рад у великих державних компаніях. Це мав бути перший крок до зміщення керівного менеджменту Нафтогазу. Але він провалився, документ поховали у стінах Верховної Ради. Вирішили піти іншим шляхом – "накопати" на очільників компанії якийсь бруд, виставити їх корупціонерами. Саме тому почали говорити про якісь втрачені 75 мільярдів гривень. Але при детальному розгляді висновків аудиту, стає зрозуміло, що мова не про зниклі кошти, а про недоотримані, як їх називають аудитори. Мовляв, Нафтогаз мав сплатити таку суму у якості дивідендів державі. Але аудитори керуються застарілими корпоративними нормами, які, на жаль, діють у більшості українських компаній. Нафтогаз після корпоративної реформи вийшов на європейський ринок. Він працює по іншим правилам. Згідно з ними, НАК і не повинен був сплачувати ці гроші, адже, як компанія, має розвиватись, вкладати ресурси у свою розбудову.

Скоріш за все цю партію зе-влада разом з друзями олігархами та росіянами також програє. Адже керівництво Нафтогазу дійсно немає у чому звинуватити. Вони діють прозоро, просто за європейським просунутим енергетичним законодавством. Україна також імплементувала його, але, очевидно, не поспішає дотримуватись. Але атаки продовжаться. Вже зараз у Конституційному суді намагаються визнати незаконним анбандлінг Нафтогазу - розділення видобування газу та його транспортування. На жаль, таке часто трапляється у слабкій корумпованій державі, якою ми досі є.

Михайло Гончар, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі