Людина прагне створити бога. Тепер досконале – це штучне

ХХІ століття стає добою християнської метафізики навиворіт

Найцікавіше в сучасних утопіях не те, що людина хоче стати богом, homo deus, як в одній популярній книжці популярного філософа - а те, що вона прагне створити цього бога. Цей абсолютний інтелект, який нарешті дасть усі відповіді на всі питання.

ХХІ століття стає добою християнської метафізики навиворіт: не нескінченний бог створює скінченну людину - а скінченна людина прагне створити нескінченного бога.

Головне в цих утопіях - у знищенні знаку рівняння між "природним" і "досконалим", який домінував у більшості епізодів людської культури - за деякими винятками.

Тепер досконале - це не природне, а штучне, artificial. І що більш artificial, то більш досконале - в музиці, в естетиці, в інтелекті, в дизайні, навіть в людському тілі.

Я люблю штучне, без сумніву, але цей сьогоднішній крайній конструктивізм і крайня любов до штучного заходить занадто далеко, презирливо ставлячись до самого слова "природне".

Але якщо природу так ображають, то я на її боці. А в природі немає нічого абсолютного. Вона людяна у своїй скінченності і в своїй меланхолії. Абсолютним у ній є тільки цикл: весна, літо, осінь, зима - і знову весна.

Текст є постом автора у Facebook і не написаний спеціально для Gazeta.ua. Передруковується з дозволу автора.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі