На місцевих виборах можуть перемогти проросійські сили

Центральна влада ні на що вже вплинути не може

Неля Штепа балотується у мери Слов'янська.

Формально Штепа не засуджена. Формулювання у нашому законі про державну зраду дуже розмиті. Не знаю, що потрібно зробити, щоб це стало явним. У нас дуже слабке законодавство. Мали б давним-давно ухвалити закон про антиукраїнську діяльність із дуже чіткими формулюваннями. Щоб за кожну заяву чи дію в напрямку підриву нашого суверенітету чи незалежності відразу було покарання. У нас цього нема. Тому такі, як Штепа, беруть участь у виборах.

У багатьох містах, облрадах до влади прийдуть ОПЗЖ, Шарії та інші проросійські сили. Тоді повністю зміниться картина. Одна справа, коли у нас у парламенті є не дуже велика фракція ОПЗЖ. Інша, коли обласні, міські ради, місцеве самоврядування будуть контролювати ці політичні сили. Далі їхній політ фантазій може мати безліч варіантів. Залежно від того, наскільки Росія захоче відразу залучати цей ресурс, якою буде протидія влади. Наприклад, облрада захоче залучити російську мову і виникне зустрічна дія з боку патріотичної частини. Росія почне обставляти все по-своєму – як на Донбасі, казали, що це громадянський конфлікт. Нам ці вибори загрожують приходом проросійських сил на місцевому рівні. Це загроза нашій незалежності і суверенітету.

Нинішня центральна влада ні на що вже не може вплинути. Вона не заборонила ці партії, не відлучила від виборів, не змінила законодавство. Недосконала електоральна демократія може покінчити з територіальною цілісністю країни.

Недосконала електоральна демократія може покінчити з територіальною цілісністю країни

Якщо запускаєш такий механізм – наслідки прорахувати не можна. Хіба що Росія втратить інтерес до нас у випадку свого розпаду в найближчі 10 років. Можливо, тоді нам вдасться прошмигнути.

За нинішніх обставин протиріччя буде тільки збільшуватись. Регіональна еліта схильна до сепаратизму. Хоче займатися своїми справами, не оглядаючись на центр. Це не погано. Але не в процесі війни з Росією. Так треба було робити 25 років тому, маючи конкретну перспективу розвитку Української держави і самоврядування як елемент цього розвитку. А у нас ідуть процеси, які можуть погано закінчитись.

Олексій Голобуцький, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі