У боротьбі двох ідеологій ХХІ століття переможе третя

Суспільству необхідній ліберально-патріотичний консенсус. Але люди хочуть радикальності

У 1930-1940-і роки у світі зіштовхнулися крайній націоналізм (фашизм і нацизм) і крайній комунізм (сталінізм). Обидва вважали своїм ворогом ліберальну "інклюзивність" - і обидва думали, що з "безхребетним" лібералізмом покінчено раз і назавжди. Але так вийшло, що саме ліберальна ідея прав людини виявилася головною переможницею Другої світової. І залишилися лівий і правий тоталітаризми на якийсь час дискредитованими.

У 1940-1970-х роках у Європі панував соціально-ліберальний синтез. Націоналізм вважався головним ворогом (бо призвів до нацизму і фашизму), і основні ідеологічні переможці в Другій світовій утворили союз. Так постала Європа соціально-ліберального синтезу: соціал-демократії та welfare state. Навіть консерватизм ставав поволі трохи ліберальним і трохи соціалістичним.

Консерватизм оговтався у 1970-х роках, коли криза welfare state і самодискредитація радянського комунізму почала витискати ліву ідею з ідеологічного рівняння. Тому від кінця 1970-х до кінця 1990-х у світі замість соціально-ліберального консенсусу запанував ліберально-консервативний консенсус. Від Тетчер і Рейгана - до 9/11. Символ цієї епохи - фукуямівський "кінець історії", який сполучає ліберальну ідею з гегельянською (консервативною) апокаліптикою.

Від початку 2000-х цей ліберально-консервативний консенсус почав розпадатися. Сьогодні ми бачимо плоди цього розпаду: радикальний лібералізм, який зсунувся вліво, у догматизовані і непримиренні версії прекрасного ідеалу прав людини і прав меншин - і радикальний консерватизм, який ліберальну ідею відкидає в принципі. Ця хвиля докочується і до України. І коли я і мої колеги говорять про необхідність "ліберально-патріотичного консенсусу" в суспільстві, ми розуміємо, що ми - білі ворони. Бо люди хочуть радикальності.

ХХІ століття може не бути ані століттям індивідуальних прав, ані століттям групової ідентичності

Але боротьба ідеологій відбувається за законом боротьби за гегемонію, яку давно описав покійний Валлерстайн. У боротьбі двох перемагає третій. І у сучасній боротьбі ультралібералізму та ультраконсерватизму переможе хтось третій. Цілком можливо, це буде нова соціальна ідея - бо в світі все більших нерівностей вона давно назріла. Цілком можливо, це буде нова екологічна ідея. І також цілком можливо, що опозицію між індивідом та групою вона зітре як непотрібну. ХХІ століття може не бути ані століттям індивідуальних прав, ані століттям групової ідентичності.

А от яким саме воно буде - це і є найцікавішим.

Текст є постом автора у Facebook і не написаний спеціально для Gazeta.ua. Передруковується з дозволу автора.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі