Чим корисна оливкова олія

Вживати потрібно максимум дві столові ложки в готову страву

Вперше припущення про можливий зв'язок між споживанням оливкової олії та тривалістю життя зробив в 1959 році американський фізіолог Ансель Бенджамін Кіз в своїй книзі "Харчуйтеся правильно і залишайтеся здоровими" (Eat Well, Stay Well).

Він порівняв харчування і показники здоров'я жителів острова Крит з харчуванням і здоров'ям жителів Фінляндії. Результати порівняння були настільки контрастними і переконливими, що фінський уряд провів ряд законодавчих змін для поліпшення якості харчування свого населення.

Зачинатель оливкового буму Ансель Кіз переселився в 1970 році в Італію, купив ферму біля Неаполя і зайнявся розведенням маслин. Він помер у 2004 році у віці 100 років і 10 місяців.

Вважається, що найбільш цінні сорти оливкової олії отримують від оливкових дерев 200−300-річного віку. До речі, після висадки, дерева починають плодоносити лише на сьомий-восьмий рік, і з кожним десятиліттям та століттям (!) їх урожайність росте.

Вважається, що найбільш цінні сорти оливкової олії отримують від оливкових дерев 200−300-річного віку

Оливкова олія на 60−85% (залежно від клімату і порід дерев) складається із мононенасиченої олеїнової кислоти, на 7−20% — із насиченої пальмітинової кислоти і на 5−10% — із незамінної лінолевої кислоти (тобто такої, яка в організмі людини не виробляється і має поступати з їжею).

В оливковій олії, на відміну від риб'ячого жиру, немає жирних кислот з групи Омега-3 і мало жиророзчинних вітамінів. Але вона має багато інших переваг: олеїнова і пальмітинова жирні кислоти не вимагають біохімічної переробки в печінці для включення в жировий обмін людини, на відміну від інших рослинних олій (соняшникової, кукурудзяної, виноградних кісточок і так далі).

Оливкова олія цінна своєю стійкістю до окислення, тому, як і сало, допустима для смаження (ще раз нагадую, що робити це потрібно вкрай рідко).

Скільки вживати? Мало. Одну, максимум дві столові ложки в готову страву. Оливкова олія дуже калорійна: майже 900 ккал в 100 г.

У поєднанні із невеличкою кількістю бальзамічного оцту або соку лимона оливкова олія має виражений жовчогінний ефект, тому добре додавати таку суміш до овочевих салатів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі