Після виборів Росія зможе повторити сценарій 2014 року

"Слуга народу" ризикує на місцевих виборах програти регіональним проєктам

"Слуги народу" у більшості обласних центрів майже не мають шансів на перемогу. На сьогодні шанс провести своїх кандидатів на посаду міських голів вони мають лиш в декількох обласних центрах. Дуже важливо, чи вдасться їх кандидатам зайти в другий тур на посади мерів. Якщо пройдуть, наприклад, у Вінниці, Чернігові, Житомирі, Черкасах, то теоретично у другому турі вони можуть виграти. Але говорити про це можна буде не раніше середини жовтня, коли побачимо, як у цих містах триватиме кампанія.

Для "слуг" зараз головне – отримати перші-другі місця у списках до місцевих рад. Це буде непросто зробити, адже по всій Україні у них не прості конкуренти. На заході конкурують із "Європейською солідарністю". На сході – з ОПЗЖ. У центрі їхні конкуренти - регіональні партії: "Рідний дім" Атрошенка, "Пропозиція" Філатова, блок Кернеса тощо.

Ця проблема стала наслідком поганого партійного будівництва, яким "слуги народу" фактично не займались до весни цього року.

Проблема стала наслідком поганого партійного будівництва, яким "слуги народу" фактично не займались до весни цього року

Схожу проблему мала партія Народний Фронт. Згадайте, у 2014 році "Народний фронт" переміг на парламентських виборах, а в 2015-му катастрофічно програв місцеві.

Водночас партію "Слуга Народу" рятує ситуація, що у великого відсотка людей інтоксикація до старих партій – "Батьківщини", ОПЗЖ, радикалів тощо. Ці люди або продовжуватимуть голосувати за "слуг народу", або голосуватимуть за нові проєкти. До вищеозначених партій мерів я б додав ще партію "За майбутнє!" Палиці та "Перемога" Пальчевського. Остання партія найбільш небезпечна для "слуг народу", оскільки потужно набирає рейтингові бали у Києві, на сході та півдні країни саме за рахунок їх електорату.

Тож за результатами місцевих виборів ці партії прийматимуть найголовніше рішення – чи є у них шанс боротися далі за мандати парламенту України.

Сьогоднішня соціологія групи "Рейтинг" демонструє, що партії "За майбутнє" Ігоря Палиці, "Перемога" Андрія Пальчевського та "Пропозиція" Філатова мають не погані електоральні перспективи на дострокові парламентські вибори.

Що стосується подальшої роботи новообраних рад, то тут у мене великий скепскис щодо їх ефективності.

Поясню. Новообрані місцеві депутати мають впливати у першу чергу на соціально-економічний добробут громадян. Після реформи децентралізації кошти пішли на місця, збільшивши можливості місцевого самоврядування. З одного боку це дозволяє багатьом локальним партіям мерів отримати шанс на перемогу (партії Кернеса, Труханова, Філатова, Гройсмана). З іншого маю пересторогу, що новообрані депутати займатимуться впровадженням реформи децентралізації.

Наприклад, якщо партії ОПЗЖ і Шарія отримають більшість в обласних і міських радах на сході, це створить ризик для того, аби Росія повторила весною 2021 року сценарій весни 2014-го. Те саме стосується і ЄС та "Батьківщини", які зацікавлені у політизації роботи місцевого самоврядування, аби зменшити рейтинги партії влади.

Про цей та інші сценарії будемо говорити у грудні. Тоді розумітимемо, чим закінчаться вибори і яка буде повістка дня з угодами між Україною та Росією.

Віктор Таран, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі