Клітковина – не панацея від хвороб, але важлива складова здорового харчування
Середня норма споживання в день - 25-30 г в день
Для здорового травлення є важливими продукти багаті харчовими волокнами, так званою клітковиною. Середня норма споживання клітковини для дорослої людини становить 25-30 г в день.
Основними джерелами харчових волокон служать:
- цільнозерновий хліб, бобові: сочевиця, квасоля, нут, злаки і висівки. Вони дають відчуття ситості на довгий час. Ці продукти – важливе джерело вітамінів, мінералів, рослинного білка;
- горіхи, що представляють собою хоч і висококалорійний, але дуже корисний продукт, який містить ще й ненасичені жири;
- зелені овочі – джерело бета-каротину, хлорофілу і заліза.
Клітковина запобігає серцево-судинним захворюванням
Клітковина полегшує травлення, запобігає серцево-судинним захворюванням, допомагає регулювати рівень цукру в крові, дає відчуття ситості допомагаючи нам не переїдати.
Безумовно, клітковина – не панацея від хвороб, але вона є однією з найважливіших складових здорового харчування.
Якщо вживати в день, наприклад, 100 г фруктів і ягід, 400 г овочів, 100 г каші, 100 г житнього хліба та 20 г горіхів можна покрити добову потребу в харчових волокнах.
Коментарі