Які пігулки можуть захистити від ВІЛ

При використанні і презерватива й PrEP, ризик інфікуватися ВІЛ наближається до нуля

Чи знали ви, що існують пігулки, які можуть захистити від інфікування вірусом імунодефіциту людини? Це не вакцина від ВІЛ і вони не замінюють захисту, який дає презерватив. Однак, при використанні і презерватива, і цих пігулок, рівень інфікуватися ВІЛ наближається до нуля.

Вживання цих препаратів називається доконтактна профілактика і це сучасні розробки вчених у боротьбі з поширенням ВІЛ, СНІДУ.

PrEP не потрібно вживати всім людям. Він призначений лише для тих, хто має високий ризик інфікуватися ВІЛ

PrEP щодня застосовують 2000 громадян України, за даними Центру громадського здоров'я України на початок цього року.

Кілька фактів про PrEP:

- Доконтактну профілактику передачі вірусу імунодефіциту людини ВООЗ рекомендує проходити людям, які мають підвищений ризик зараження ВІЛ-інфекцією.

- В основі дії препарату — комбінація двох антиретровірусних препаратів, які застосовують і для лікування ВІЛ-інфекції. Таким чином вірус не може закріпитися та розмножуватися в організмі не інфікованої людини.

- PrEP видають лише у визначених медзакладах, після консультації з медичним фахівцем.

Для кращої ефективності препарат потрібно приймати щоденно раз на день

- PrEP не скасовує необхідності користуватися презервативом. Обидва методи працюють разом. PrEP не захищає від інших захворювань, що передаються статевим шляхом.

- Щоб отримати PrEP, потрібно звернутися у СНІД-центр чи кабінет довіри. Також можна скористатися онлайн платформою, після консультації вас скерують до медичного фахівця. Він пояснить, яка поведінка в житті пацієнта є небезпечною та як можна себе захистити.

Особисті дані людини, яка звертається за допомогою, є конфіденційними. Ліки видаються безоплатно

- Перед тим, як отримати таблетки, люди проходять тест на ВІЛ, здають аналіз крові — все це можна зробити безоплатно. Препарати видає лікар — порцією на три місяці. Це пов'язано з інтервалом, із яким рекомендують проходити тест на ВІЛ.

- Препарат не треба приймати все життя. Якщо людина разом із лікарем вирішать, що період ризиків закінчився, від таблеток можна відмовитися.

На жаль, проблема поширення ВІЛ, СНІД в Україні досі виглядає загрозливо.

Згідно з офіційними статистичними даними станом на 1 липня 2020 року під медичним спостереженням перебуває 139 554 громадян України, у тому числі 47 186 хворих на СНІД. Щомісяця понад 1200 особам в Україні встановлюють діагноз ВІЛ-інфекції.

Дуже важливо, щоб якомога більше українців знали, як запобігти інфікуванню, регулярно здавали тест на ВІЛ. Його можна зробити безкоштовно також у свого сімейного лікаря та, якщо тест виявиться позитивним, не бійтеся звертатися за допомогою.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі